Potencialidades do agir crítico em Nutrição na Atenção Primária à Saúde a partir da perspectiva da Educação Popular
algumas reflexões
DOI:
https://doi.org/10.14393/rep-v18n12019-45946Keywords:
Nutrition, Popular Education, Primary Health Care, Food and Nutrition Education, Education in HealthAbstract
The experiences of critical action in Social Nutrition have been forming a practical and epistemological counterpoint for actions of food and nutritional education that are based on technicalism and vertical transmission of information focused on the expert’s knowledge. This essay is a reflective exercise on this action, having as a horizon practices in Primary Health Care (PHC). We contextualize the history of that action and point out the daily experiences in social reality as a path of Nutrition in PHC. We problematize that this action assumes, among its dimensions, commitment and engaging to social reality, having as reference both the construction of intercultural ties and dialogues, as well as the confrontation with capitalism. This action permeates a multifaceted approach to the science of nutrition, understanding food as a social, cultural and sensorial practice in the lives of people and communities.
Downloads
References
AMORIM, S. T. S.; MOREIRA, H.; CARRARO, T. E. A formação de pediatras e nutricionistas: a dimensão humana. Rev Nutr, Campinas, v. 14, n. 2, p. 111-118, ago. 2001. Doi: 10.1590/S1415-52732001000200004.
ASSIS, A. M. O. et al. O Programa Saúde da Família: contribuições para uma reflexão sobre a inserção do nutricionista na equipe multidisciplinar. Rev Nutr, Campinas, v. 15, n. 3, p. 255-266, set. 2002. Doi: 10.1590/S1415-52732002000300001.
BARBOSA, N. V. S. et al. Alimentação na escola e autonomia: desafios e possibilidades. Ciênc. Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 18, n. 4, p. 937-945, 2013. Doi: 10.1590/S1413-81232013000400005.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Guia alimentar para a população brasileira. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde, 2014.
BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Atenção Básica. Política nacional de alimentação e nutrição. Brasília: Ministério da Saúde, 2012a.
BRASIL. Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome. Marco de referência de educação alimentar e nutricional para as políticas públicas. Brasília: MDS, 2012b.
BRASIL. Presidência da República. Lei nº 11.346, de 15 de setembro de 2006. Cria o Sistema Nacional de Segurança Alimentar e Nutricional - SISAN com vistas em assegurar o direito humano à alimentação adequada e dá outras providências. Diário Oficial da União. 18 set. 2006. Disponível em: <http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2004-2006/2006/lei/l11346.htm>. Acesso em: 10 nov. 2018.
BOOG, M. C. F. Atuação do nutricionista em saúde pública na promoção da alimentação saudável. Revista Ciência & Saúde, Porto Alegre, v. 1, n. 1, p. 33-42, jan./jun. 2008. Doi: 10.15448/1983-652X.2008.1.3860.
BOOG, M. C. F. Contribuições da educação nutricional à construção da segurança alimentar. Saúde em Revista, Piracicaba, v. 6, n. 13, p. 17-23, 2004.
BURITY, V. et al. Direito humano à alimentação adequada no contexto da segurança alimentar e nutricional. Brasília: ABRANDH, 2010.
CASTRO, I .R. R.; CASTRO, L. M. C.; GUGELMIM, S. A. Ações educativas, programas e políticas envolvidas nas mudanças alimentares. In: DIEZ-GARCIA, R. W.; CERVATO-MANCUSO, A. M. (coord.). Mudanças alimentares e educação nutricional. Rio de Janeiro: Guanabara Koogan, 2011. p. 18-34.
CERVATO-MANCUSO, A. M. et al. atuação do nutricionista na Atenção Básica à Saúde em um grande centro urbano. Ciênc. Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 17, n. 12, p. 3289-3300, dez. 2012. Doi: 10.1590/S1413-81232012001200014.
CRUZ, P. J. S. C. Agir crítico em nutrição: uma construção pela educação popular. 2015. 397 f. Tese (Doutorado em Educação) – Centro de Educação, Universidade Federal da Paraíba, João Pessoa, 2015a.
CRUZ, P. J. S. C. De mecânico de gente a companheiro na luta pela vida. In: VASCONCELOS, E. M.; FROTA, L. H.; SIMON, E. (org.). Perplexidade na universidade: vivências nos cursos de saúde. 2. ed. São Paulo: Hucitec, 2015b. p. 179-181.
FERREIRA, V. A.; MAGALHÃES, R. Nutrição e promoção da saúde: perspectivas atuais. Cad. Saúde Pública, Rio de Janeiro, v. 23, n. 7, p. 1674-1681, jul. 2007. Doi: 10.1590/S0102-311X2007000700019.
FREIRE, P. Pedagogia da autonomia: saberes necessários à prática educativa. São Paulo: Paz e Terra, 1996. 144 p.
LIMA, E. S.; OLIVEIRA, C. S.; GOMES, M. C. R. Educação nutricional: da ignorância alimentar à representação social na pós-graduação do Rio de Janeiro (1980-1998). Hist. cienc. saude-Manguinhos, Rio de Janeiro, v. 10, n. 2, p. 602-635, ago. 2003. Doi: 10.1590/S0104-59702003000200006.
LINS, M. E. P. Educadores nutricionais: que somos e a que viemos? Contribuições para repensar a disciplina educação nutricional como elemento formador e objeto de trabalho do nutricionista. 1990. Dissertação (Mestrado em Nutrição) – Instituto de Nutrição, Universidade Federal do Rio de Janeiro, Rio de Janeiro, 1990.
MOTTA, D. G.; OLIVEIRA, M. R. M.; BOOG, M. C. F. A formação universitária em Nutrição. Pro-Posições, Campinas, v. 14, n. 1, p. 69-86, jan./abr. 2003.
PÁDUA, J. G.; BOOG, M. C. F. Avaliação da inserção do nutricionista na Rede Básica de Saúde dos municípios da Região Metropolitana de Campinas. Rev Nutr, Campinas, v. 19, n. 4, p. 413-424, ago. 2006. Doi: 10.1590/S1415-5273200600040000.
RECINE, E. et al. A formação em saúde pública nos cursos de graduação de Nutrição no Brasil. Rev Nutr, Campinas, v. 25, n. 1, p. 21-33, fev. 2012. Doi: 10.1590/S1415-52732012000100003.
SANTOS, B. S. Introdução a uma ciência pós-moderna. Rio de Janeiro: Graal, 1989. 176 p.
SANTOS, L. A. S. Educação alimentar e nutricional no contexto da promoção de práticas alimentares saudáveis. Rev Nutr, Campinas, v. 18, n. 5, p. 681-692, set./out. 2005. Doi: 10.1590/S1415-52732005000500011.
SANTOS, L. A. S. O fazer Educação Alimentar e Nutricional: algumas contribuições para reflexão. Ciênc. saúde coletiva, Rio de Janeiro, v. 17, n. 2, p. 455-462, fev. 2012. Doi: http://dx.doi.org/10.1590/S141381232012000200018.
SCHNEIDER, O. M. F.; NEVES, A. S. Conversas sobre formarfazer a nutrição: as vivências e percursos da Liga de Segurança Alimentar e Nutricional. Interface, Botucatu, v. 18, n. 48, p. 187-196, 2014. Doi: 10.1590/180757622012.3846.
SILVA, J. K. et al. Alimentação e cultura como campo científico no Brasil. Physis, Rio de Janeiro, v. 20, n. 2, p. 413-442, 2010. Doi: 10.1590/S0103-73312010000200005.
VALENTE, F. L. Fome e desnutrição: determinantes sociais. São Paulo: Cortez, 1986.
VASCONCELOS, A. C. C. P. Práticas educativas em segurança alimentar e nutricional: a experiência da estratégia saúde da família em João Pessoa-PB. 2013. 281 f. Tese (Doutorado em Saúde Pública) – Escola Nacional de Saúde Pública Sergio Arouca, Fundação Oswaldo Cruz, Rio de Janeiro, 2013.
VASCONCELOS, A. C. C. P.; PEREIRA, I. D. F.; CRUZ, P. J. S. C. Práticas educativas em nutrição na atenção básica em saúde: reflexões a partir de uma experiência de extensão popular em João Pessoa-Paraíba. Rev APS, Juiz de Fora, v. 11, n. 3, p. 334-340, 2008.
VASCONCELOS, E. M. Educação popular e atenção à saúde da família. 6. ed. São Paulo: Hucitec, 2015. 332 p.
VASCONCELOS, F. A. G. O nutricionista no Brasil: uma análise histórica. Rev Nutr, Campinas, v. 15, n. 2, p. 127-138, mai./ago. 2002. Doi: /10.1590/S1415-52732002000200001.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2019 Pedro José Santos Carneiro Cruz
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam em manter os direitos autorais e conceder à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.