University Restaurant and Food Security: a case study of Universidade Estadual de Ponta Grossa

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14393/REPOD-v14n3a2025-76532

Keywords:

Food (in)security, University Restaurant, Student Assistance, Propensity score matching

Abstract

This study aimed to analyze the importance of University Restaurants (URs) in mitigating food insecurity (FI) among undergraduate students at the State University of Ponta Grossa (UEPG). The research was conducted with a stratified probabilistic sample of UEPG students between August and November 2023. The measurement of students' food (in)security was carried out using the FAO methodology, while the Propensity Score Matching method was used to analyze UR's impact on mitigating FI. The results indicated that students who use the UR tend to present a lower degree of food insecurity on average when compared to a similar group.

Author Biographies

  • Tatiany Palácio Hilgemberg, Universidade Estadual de Ponta Grossa - Brasil

    Mestranda em Ciências Sociais Aplicadas pela Universidade Estadual de Ponta Grossa (UEPG); Ponta Grossa, Paraná (PR), Brasil. 

  • Giovana Moraes, Universidade Estadual de Ponta Grossa - Brasil

    Graduanda em Ciências Econômicas pela UEPG.

  • Augusta Pelinski Raiher, Universidade Estadual de Ponta Grossa - Brasil

    Doutora em Economia pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul; Professora nos Programas de Pós-Graduação em Economia e em Ciências Sociais Aplicadas e no curso de Economia da UEPG; Bolsista Produtividade CNPQ. Ponta Grossa, Paraná (PR), Brasil. 

  • Mirna de Lima Medeiros, Universidade Estadual de Ponta Grossa - Brasil

    Doutora em Ciências pelo Programa de Pós-Graduação em Administração de Organizações da Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade de Ribeirão Preto, da Universidade de São Paulo; Professora no Programa de Pós-Graduação em Ciências Sociais Aplicadas e no curso de Turismo da UEPG; Ponta Grossa, Paraná (PR), Brasil. 

Published

2025-11-14

Issue

Section

CONTINUOUS DEMAND

How to Cite

HILGEMBERG, Tatiany Palácio; MORAES, Giovana; RAIHER, Augusta Pelinski; MEDEIROS, Mirna de Lima. University Restaurant and Food Security: a case study of Universidade Estadual de Ponta Grossa. Revista Educação e Políticas em Debate, [S. l.], v. 14, n. 3, p. 1–19, 2025. DOI: 10.14393/REPOD-v14n3a2025-76532. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/revistaeducaopoliticas/article/view/76532. Acesso em: 6 dec. 2025.