Cartographies of food: paths through education in becomings, marks and affections

Main Article Content

Tiago Amaral Sales
Daniela Franco Carvalho

Abstract

This text consists of cartographic research that pays attention to what is possible to learn from food when it is felt, swallowed, digested and incorporated into different spaces. Through the encounter between bodies, subjectivities and food, a path composed of writings and images that travel through eating spaces is constructed, divided into four sections: eating in school and university spaces; eat at the mall; eat in vegetarian restaurants; eat at home. Food is thought of, therefore, as a possibility of engendering education through encounters between becomings, marks and affections that cross bodies, insofar as they also teach them.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Sales, T. A., & Carvalho, D. F. (2024). Cartographies of food: paths through education in becomings, marks and affections. Ensino Em Re-Vista, 31(Contínua), 1–36. https://doi.org/10.14393/ER-v31e2024-35
Section
DEMANDA CONTÍNUA

References

BEZERRA, José Arimatea Barros. Alimentação e escola: significados e implicações curriculares da merenda escolar. Revista Brasileira de Educação, Rio de Janeiro, v. 14 n. 40, p. 103-115, 2009.

COUTINHO, Karyne Dias. Educação como mercadoria: o público e o privado no caso dos shopping centers. Educação & Sociedade, Campinas, v. 24, n. 84, p. 955-982, set. 2003.

DELEUZE, Gilles; GUATTARI, Félix. Mil platôs: Capitalismo e esquizofrenia. Vol. I. São Paulo, Ed. 34. 2011.

DELEUZE, Gilles; PARNET, Claire. Diálogos. São Paulo: Escuta, 1998.

GALLO, Sílvio. Eu, o outro e tantos outros: educação, alteridade e filosofia da diferença. In: GARCIA, Regina Leite (Org.). Diálogos Cotidianos. 1. ed. Petrópolis: De Petrus, 2010. (v. 1). p. 231-246. Disponível em: https://www.ufsm.br/app/uploads/sites/373/2019/04/GalloEuOutroOutros.pdf. Acesso em: 12 abr. 2022.

HARAWAY. Donna. Antropoceno, Capitaloceno, Plantationoceno, Chthuluceno: fazendo parentes. Trad. Susana Dias, Mara Verônica e Ana Godoy. ClimaCom, Campinas, v. 3, n. 5, 2016.

HARAWAY, Donna. Quando as espécies se encontram. São Paulo: UBU Editora. 2022.

Hooks, Bell. Tudo sobre o amor: novas perspectivas. Tradução Stephanie Borges. São Paulo: Elefante, 2020.

LARROSA, Jorge. Experiência e alteridade em educação. Revista Reflexão e Ação, Santa Cruz do Sul, v. 19, n. 2, p. 04-27, jul./dez. 2011.

LIRA, Luciana Campelo. “O outro lado do muro: natureza e cultura na ética animalista e no ativismo vegan”. Revista Anthropológicas, v. 24, n. 1, p. 67-102, 2014.

LISPECTOR, Clarice. Uma aprendizagem ou O livro dos prazeres. Rio de Janeiro, Rocco, 2020.

MAGNANI, José Guilherme Cantor. Mystica Urbe: um estudo antropológico sobre o circuito neo-esotérico na metrópole, São Paulo, Studio Nobel, 1999.

PELBART, Peter Pál. O avesso do niilismo: cartografias do esgotamento. 2. ed. São Paulo: n-1 edições, 2016.

RIGUE, Fernanda Monteiro; DALMASO, Alice Copetti. ESTAR VIVO: aprender. Criar Educação, Criciúma, v. 9, n. 3, p. 130, 3 dez. 2020.

ROLNIK, Suely. Cartografia Sentimental: transformações contemporâneas do desejo. Porto Alegre: Sulina, Editora da UFRGS, 2016.

ROLNIK, Suely. Esferas da insurreição: notas para uma vida não cafetinada. 2. ed. São Paulo: N-1 Edições, 2018.

ROLNIK, Suely. Pensamento, corpo e devir: uma perspectiva ético/estético/política no trabalho acadêmico. Cadernos de subjetividade, São Paulo, v1, n. 2, p. 241-251, 1993.

SALES, Tiago Amaral; CARVALHO, Daniela Franco. Comidas e encontros: conexões entre políticas, histórias, culturas e afetos. Contraponto, Porto Alegre, v. 7, n. 3, p. 143-161, dez. 2020.

SALES, Tiago Amaral; CARVALHO, Daniela Franco. Devir-comida: corpo, afetos e educações em encontros gustativos. Interfaces da Educação, Paranaíba, v. 13, n. 38, 2022. DOI: https://doi.org/10.26514/inter.v13i38.6107.

SALES, Tiago Amaral; CARVALHO, Daniela Franco; RIGUE, Fernanda Monteiro. Corpos, comidas e currículos: educação em Ciências e Biologia menor. Revista de Ensino de Biologia da SBEnBio, [S. l.], v. 16, n. nesp.1, p. 1062–1082, 2023. DOI: https://doi.org/10.46667/renbio.v16inesp.1.967.

SALES, Tiago Amaral. Entre vazios e cheios: cartografias da anorexia. Ecos: Estudos Contemporâneos da Subjetividade, Niterói, v. 11, n. 2, p. 233-250, 2022.

SALES, Tiago Amaral; RIGUE, Fernanda Monteiro; DALMASO, Alice Copetti. Modos de Habitar o Mundo: uma educação em ciências com/em meio à/pela vida. Educação & Realidade, Porto Alegre, v. 48, p. 1-24, out. 2023.

SALES, Tiago Amaral; RIGUE, Fernanda Monteiro. Derivas entre a ciência, a vida e a educação: modos de aprender em movimento. Revista Digital do LAV, Santa Maria, v. 16, n. 1, p. e10/1–18, 2023. DOI: 10.5902/1983734883919.

SALES, Tiago Amaral. Outras biologias: cartografias da comida. 2020. Dissertação (Mestrado em Educação) – Universidade Federal de Uberlândia, Uberlândia, 2020.

SANTOS, Antônio Bispo dos. A terra dá, a terra quer. São Paulo: Ubu Editora/PISEAGRAMA, 2023.

TSING, Anna. Viver nas ruínas: paisagens multiespécies no Antropoceno. Brasília: IEB Mil Folhas, 2019.