USE OF BIO-WATER AS SOCIAL TECHNOLOGY FOR SEMI-ARID REGIONS

Autores/as

  • José Adailton Lima Silva Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Ciências Geográficas Pós-Graduação em Geografia, Recife/PE, Brasil
  • Thaís Mara Souza Pereira Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Ciências Geográficas Pós-Graduação em Geografia, Recife/PE, Brasil
  • Pedro Vieira Azevedo Universidade Federal de Campina Grande, Unidade Acadêmica de Ciências Atmosféricas

DOI:

https://doi.org/10.14393/RCG207245138

Palabras clave:

Water scarcity, Domestic effluents, Irrigation of crops, Social Technologies

Resumen

Water scarcity in the Brazilian semi-arid region has inhibited agricultural activity due to large declines in production, especially food. Currently, Bioágua is used as a technology to manage gray water and irrigate agricultural crops. Therefore, the present study analyzed the use of Bioágua to manage domestic effluents in the promotion of irrigation of cultivars, and evaluated the social, economic and environmental benefits derived from this technology. For that, exploratory and qualitative research was carried out with the rural families in the municipality of Pedra Lavrada-PB, semi-arid region of Paraíba. With the studies, it was possible to identify that the bio-water: 1) is a simple technology, of easy construction and of low cost; 2) provide water security to promote irrigation of various crops; 3) made possible the management of water resources available locally; and 4) does not cause environmental impacts and, mainly, inhibits the pollution of the soil and of adjacent water courses. Finally, it was observed that the bio-water is a socially disseminable, economically viable and environmentally correct technology. 

Descargas

Los datos de descargas todavía no están disponibles.

Biografía del autor/a

José Adailton Lima Silva, Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Ciências Geográficas Pós-Graduação em Geografia, Recife/PE, Brasil

Doutorado em Recursos Naturais pela Universidade Federal de Campina Grande, mestre em Recursos Naturais pela Universidade Federal de Campina Grande, Especialista em Geomabiência pela Universidade Estadual da Paraíba, e graduado em Geografia pela Universidade Estadual da Paraíba. Atualmente é professor do Estado da Paraíba, e pesquisador do Núcleo de Extenção Rural Agrecológica-NERA.

Thaís Mara Souza Pereira, Universidade Federal de Pernambuco, Departamento de Ciências Geográficas Pós-Graduação em Geografia, Recife/PE, Brasil

Graduada em Geografia pela Universidade Federal de Campina Grande, e mestranda pela Universidade Federal do Pernambuco

Pedro Vieira Azevedo, Universidade Federal de Campina Grande, Unidade Acadêmica de Ciências Atmosféricas

Doutorado em Bioengenharia pela Universit of Nebraska-Lincoln, Universidade mestrado em Meteorologia  pelo Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais, e graduação em Agronomia pela Universidade Federal da Paraíba. Atualmente é professor do PPgUSRN

Publicado

2019-12-16

Cómo citar

SILVA, J. A. L. .; PEREIRA, T. M. S. .; AZEVEDO, P. V. . USE OF BIO-WATER AS SOCIAL TECHNOLOGY FOR SEMI-ARID REGIONS. Caminhos de Geografia, Uberlândia, v. 20, n. 72, p. 242–250, 2019. DOI: 10.14393/RCG207245138. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/caminhosdegeografia/article/view/45138. Acesso em: 22 nov. 2024.

Número

Sección

Artigos