Agroecologia

a experiência de organização social de agricultores familiares em Foz do Iguaçu/PR

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14393/RCT164102

Abstract

This work presents how Agroecology develops among family farmers in Foz do Iguaçu / PR. The objective is to describe the social organization process of family farmers in Foz do Iguaçu linked to the Western Nucleus of the Ecovida Network of Agroecology. The analytical theoretical framework used corresponds to the social dimension of Agroecology, therefore, It’s a qualitative study that included empirical data such as a questionnaire and semi-structured interviews collected during the field research. The article is divided into five parts: introduction to the proposed theme, to the social dimension of Agroecology, the history of the West region and the factors that determined the development of ecologically based agriculture in that region and the analyzes the social organization process of family farmers in Foz do Iguaçu. Finally, it is evident that among the factors that influenced the production and commercialization of agroecological products and consequently the structuring of the Ecoiguaçu Group is in the formation of an ATER Network that counts on the participation of different organizations that show interest in promote sustainable rural development in the West of Paraná.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Karini Aparecida Scarpari, Universidade Federal do Paraná

Universidade Federal do Paraná, Departamento de Ciências Agrárias, Programa de Pós-Graduação em Meio Ambiente e Desenvolvimento, Curitiba, PR, Brasil.

Silvia Aparecida Zimmermann, Universidade Federal da Integração Latino-Americana

Professora Adjunta da Universidade Federal da Integração Latino-Americana (UNILA). Pós-Doutora pelo Observatório de Políticas Públicas para Agricultura (OPPA/CPDA/UFRRJ). Doutora de Sociologia em Desenvolvimento, Agricultura e Sociedade pela Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro (2011). Estágio doutoral na École des Hautes Études en Sciences Sociales, Paris, França (2009/2010). Mestrado em Desenvolvimento Agricultura e Sociedade CPDA/UFRRJ (2006). Graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (2002). Tem experiência na área da agricultura, com ênfase em sociologia rural, atuando principalmente nos temas de políticas públicas para agricultura, desenvolvimento rural, desenvolvimento territorial, segurança alimentar e nutricional e espaços públicos para construção de políticas públicas. Pesquisadora do Observatório de Políticas Públicas para Agricultura (OPPA); do Instituto Nacional de Ciência e Tecnologia em Políticas Públicas, Estratégias e Desenvolvimento (INCT/PPED/UFRJ) e do Centro de Referência em Segurança Alimentar e Nutricional (CERESAN). 

Published

2021-08-06

How to Cite

SCARPARI, K. A.; ZIMMERMANN, S. A. Agroecologia: a experiência de organização social de agricultores familiares em Foz do Iguaçu/PR. Revista Campo-Território, Uberlândia, v. 16, n. 41 Ago., p. 20–42, 2021. DOI: 10.14393/RCT164102. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/campoterritorio/article/view/59799. Acesso em: 21 nov. 2024.

Issue

Section

Artigos

Most read articles by the same author(s)