University extension as a learning resource in the Gastronomy course
DOI:
https://doi.org/10.14393/REE-v22n22023-69712Keywords:
Learning, Extension, University, CommunityAbstract
Extension is one of the dimensions that make up the University's tripod, and it has fundamental importance to provide teachers and students with a space for interaction between the fields of knowledge and the community. This text presents the results of a research, which aimed to investigate to what extent the extension activities developed at the Provisional Socio-Educational Care Center (Casep) in Joaçaba/SC, manage to contribute to the citizenship and professional formation of the students of the Gastronomy Course of the University of West Santa Catarina. The research methodology was qualitative, it was carried out through interviews with Gastronomy academics and Casep managers. The research results showed that the extension action contributed to the academics' learning. Learning took place both in terms of specific course content, such as handling food and cutlery, as well as with general content such as ethics and society.
Downloads
References
BATISTELA, C.; DORFF, R. Investigados por intolerância racial, 14 integrantes de grupos neonazistas são alvos de operação em SC, SP, PR e RS. G1 Santa Catarina, Florianópolis, 2023. Disponível em: https://g1.globo.com/sc/santa-catarina/noticia/2023/07/11/integrantes-de-grupos-neonazistas-sao-alvos-de-operacao-policial-em-sc-sp-pr-e-rs.ghtml. Acesso em: 02 jan. 2023.
BRASIL. Ministério da Educação. CNE/CES. Resolução n. 7, de 18 de dezembro de 2018. Estabelece as Diretrizes para a Extensão na Educação Superior Brasileira e regimenta o disposto na Meta 12.7 da Lei nº 13.005/2014, que aprova o Plano Nacional de Educação - PNE 2014-2024 e dá outras providências. Brasília, 2018. Disponível em: https://normativasconselhos.mec.gov.br/normativa/view/CNE_RES_CNECESN72018.pdf. Acesso em: 27 jul. 2021.
DEUS, S. Extensão universitária: trajetórias e desafios. Santa Maria: Ed. PRE-UFSM, 2020.
FERNANDES, M. C. et al. Universidade e a extensão universitária: a visão dos moradores das comunidades circunvizinhas. Educação Em Revista, Belo Horizonte, v. 28, n. 4, p. 169-194. DOI 10.1590/S0102-46982012000400007. Disponível em: https://www.scielo.br/j/edur/a/SfxX7fpVccbMrSSDHqCSNhy/?lang=pt. Acesso em: 23 jan. 2023.
FETTERMANN, F. A. et al. Projeto VER-SUS: influências na formação e atuação do enfermeiro. Revista Brasileira de Enfermagem, Brasília, v. 71, n. 6, p. 2.922-2.929, 2018. DOI 10.1590/0034-7167-2017-0868. Disponível em: https://www.scielo.br/j/reben/a/cnJgCHJfS9sTPYH3JzKW5tF/?lang=pt. Acesso em: 23 jan. 2023.
MARCONI, M.; LAKATOS, E. Técnicas de pesquisa: planejamento e execução de pesquisa, amostragem e técnicas de pesquisa, elaboração, análise e interpretação de dados. 6. ed. São Paulo: Atlas, 2007.
MATTIA, A. A. et al. A gastronomia como ferramenta de transformação social: estudo de caso do Projeto Co[m]feito. Extensão Tecnológica, Blumenau, v. 7, n. 14, p. 170-187, 2020. DOI 10.21166/rext.v7i14.1202. Disponível em: https://publicacoes.ifc.edu.br/index.php/RevExt/article/view/1202. Acesso em: 02 jan. 2023.
MORAES, R. Uma tempestade de luz: a compreensão possibilitada pela análise textual discursiva. Ciência Educação, Bauru, v. 9, n. 2, p. 191-210, 2003. DOI 10.1590/S1516-73132003000200004. Disponível em: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1516-73132003000200004&script=sci_abstract&tlng=pt. Acesso em: 15 jul. 2021.
SANTOS, M. P. Extensão universitária: espaço de aprendizagem profissional e suas relações com o ensino e a pesquisa na educação superior. Revista Conexão, Ponta Grossa, v. 8, n. 2, p. 154-163, 2012. Disponível em: https://revistas2.uepg.br/index.php/conexao/article/view/4547. Acesso em: 02 ago. 2021.
SEVERINO, A. Prefácio. In: LUCCHESI, M. Universidade no limiar do terceiro milênio: desafios e tendências. Santos: Leopoldianum, 2002.
SILVA, E. B.; ANJOS, M. H. F.; BRANCO, C. S. V. A gastronomia como recurso para minimizar assimetrias sociais: projetos para indivíduos em vulnerabilidade social. Em Extensão, Uberlândia, v. 21, n. 1, p. 20-38, 2022. DOI 10.14393/REE-v21n12022-65214. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/revextensao/article/view/65214. Acesso em: 02 jan. 2023.
SÍVERES, L. A extensão como um princípio de aprendizagem. Revista Diálogos, Águas Claras, v. 10, p. 8-17, 2008. Disponível em: https://portalrevistas.ucb.br/index.php/RDL/article/view/1946/1266. Acesso em: 20 jul. 2021.
UNOESC. Edital n. 39/UNOESC-R/2021. Reitoria da Universidade do Oeste de Santa Catarina, 2021.
UNOESC. Plano de Desenvolvimento Institucional (2018-2022). Joaçaba: Editora Unoesc, 2019. Disponível em: https://www.unoesc.edu.br/images/uploads/atendimento/PDI_-_web_2019.pdf. Acesso em: 28 jun. 2021.
VERGARA, S. Projetos e relatórios de pesquisa em administração. 2. ed. São Paulo: Atlas, 1998.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Evandro Ricardo Guindani, Rubia Mara Martins, Roseli Moterle, Márcio Giusti Trevisol
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Ao publicarem nesta revista, os autores concordam em manter os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.