Food, art and recreational activities
experience report of a project experienced in an institution for children in social vulnerability
DOI:
https://doi.org/10.14393/REE-v20n12021-57589Keywords:
Children, Education, Food, Nutrition, HealthAbstract
Food and Nutrition Education (FNE) activities aim to promote greater autonomy for adherence to healthy eating habits within the context of the Human Right to Adequate Food and to guarantee food and nutritional security. The purpose of this article is to describe the experience of a project carried out with preschoolers and schoolchildren in the city of Juiz de Fora, Minas Gerais, between July 2017 and December 2019, involving children aged between 6 and 11 years of age at the João Emilio Social Assistance Association. The project has been developed around the following activities: creation and/or adaptation of games and playful activities related to the theme “food”, culinary workshops, music, collages, making of panels, food displays, conversation circles and the making of ceramic eating utensils. The preparation and the development of all these activities have been a collective work, in which children and adolescents have been encouraged to have a healthier diet in a playful and relaxed way, providing pleasure, well-being and exchange of knowledge.
Downloads
References
ARAÚJO, M. S. Lúdico: aprender de forma prazerosa. Cadernos de Pesquisa, São Luís, v. 19, n. 3, p. 71-78, 2012. Disponível em: http://www.periodicoseletronicos.ufma.br/index.php/cadernosdepesquisa/article/view/1150. Acesso em: 15 maio 2020.
BRASIL. Ministério da Educação. Conselho Nacional de Educação. Resolução nº 7, de 18 de dezembro de 2018. Estabelece as Diretrizes para a Extensão na Educação Superior Brasileira e regimenta o disposto na Meta 12.7 da Lei nº 13.005/2014, que aprova o Plano Nacional de Educação - PNE 2014-2024 e dá outras providências. Disponível em: http://portal.mec.gov.br/index.php?option=com_docman&view=download&alias=104251-rces007-18&category_slug=dezembro-2018-pdf&Itemid=30192. Acesso em: 15 mar. 2021.
CASTRO, I. R. R. et al. A culinária na promoção da alimentação saudável: delineamento e experimentação de método educativo dirigido a adolescentes e a profissionais das redes de saúde e de educação. Rev. Nutri, Campinas, v. 20, n. 6, p. 571-588, 2007. Doi: 10.1590/S1415-52732007000600001. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rn/a/9qkCx4C5PXYvYm4prqTSYXL/?lang=pt. Acesso em: 15 maio 2020.
CORDAZZO, S. T. D.; VIEIRA, M. L. A brincadeira e suas implicações no processo de aprendizagem e de desenvolvimento. Estudos e Pesquisas em Psicologia, Rio de Janeiro, v. 7, n. 1, p. 89-101, 2007. Disponível em: http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1808-42812007000100009. Acesso em: 20 jul. 2020.
COSTA, G. G. et al. Efeitos da educação nutricional em pré-escolares: uma revisão de literatura. Com. Ciências Saúde, Brasília, v. 24, n. 2, p. 156-168, abr./jun. 2013. Disponível em: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/artigos/ccs/efeitos_educacao_nutricional_preescolares.pdf. Acesso em: 20 jul. 2020.
FACCIONI, L. C.; SOLER, R. R. Abordagem lúdica sobre os aspectos celulares do diabetes e da obesidade para alunos do ensino médio. Revista Brasileira de Extensão Universitária, Chapecó, v. 9, n. 1, p. 27-37, 2018. Doi: 10.24317/2358-0399.2018v9i1.6810. Disponível em: https://periodicos.uffs.edu.br/index.php/RBEU/article/view/6810. Acesso em: 18 ago. 2020.
GUMIERI, F. A. A importância do lúdico para o desenvolvimento da criança: o brincar como ferramenta de aprendizagem na educação infantil. Cadernos de Educação: Ensino e Sociedade, Bebedouro, v. 3, n. 1, p. 66-80, 2016. Disponível em: https://www.unifafibe.com.br/revistasonline/arquivos/cadernodeeducacao/sumario/40/25042016154500.pdf. Acesso em: 20 ago. 2020.
RAMOS, F. P.; SANTOS, L. A. S.; REIS, A. B. C. Educação alimentar e nutricional em escolares: uma revisão de literatura. Cadernos de Saúde Pública, v. 29, p. 2.147-2.161, 2013. Doi: 10.1590/0102-311x00170112. Disponível em: https://www.scielo.br/j/csp/a/YXdL5MRGSTSFZsrKJV3FxcT/?lang=pt. Acesso em: 20 ago. 2020.
ROQUE, E. M. S. et al. Segurança alimentar e nutricional: um olhar em escolas públicas do Maciço de Baturité. In: COSTA E SILVA, G., OLIVEIRA, E. R. (org.). Experiências em ensino, pesquisa e extensão na UNILAB: caminhos e perspectivas. Fortaleza: IMPRECE, 2018. p. 193-205.
SILVA, M. X. et al. Nutrição escolar consciente: estudo de caso sobre o uso de oficinas de culinária no ensino fundamental. Ciências & Cognição, Rio de Janeiro, v. 19, n. 2, 2014. Disponível em: http://www.cienciasecognicao.org/revista/index.php/cec/article/view/895. Acesso em: 15 set. 2020.
VALENTE, F. L. S. Direito humano à alimentação: desafios e conquistas. São Paulo: Cortez, 2002.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Ao publicarem nesta revista, os autores concordam em manter os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.