Commensality and companionship

the relationship of young people with food in a practice of research and extension

Authors

  • Eunice Maria Nazarethe Nonato Universidade Vale do Rio Doce
  • Edmarcius Carvalho Novaes Universidade Vale do Rio Doce https://orcid.org/0000-0002-1901-0167
  • Anndreza de Magalhães Pereira Universidade Vale do Rio Doce

DOI:

https://doi.org/10.14393/REP-2022-62914

Keywords:

Commensality, Companionship, Youth, Food

Abstract

This paper aims to describe how the coffee break served during a university research and extension project, carried out in a public school in the Minas Gerais municipality of Governador Valadares, allowed the sociability and approximation of the research team and the young interlocutors, as a commensality practice. The methodology adopted is qualitative of the theoretical-empirical type, using the case study technique, and the theoretical framework of Paula (2013), Dayrell (2016), Silva, Teixeira and Ferreira (2014), Ossucci (2008), Nieble. (2010) and Borges (2010). It appears that a diet consisting of nutrients, substances that perform important functions in the human body, is related not only to the nutritional aspects of the individual, but also to their emotional state, which is why knowing the relationship that young people establish with food is highlighted in this work. It is concluded that the coffee break is a possibility of creating bonds in a relationship of commensality and companionship between the actors involved in the research and university extension activities performed.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Eunice Maria Nazarethe Nonato, Universidade Vale do Rio Doce

PhD in Social Science, Vale do Rio dos Sinos University, State of Rio Grande do Sul, Brazil; doctoral internship at the University of Coimbra, Portugal; professor at the Vale do Rio Doce University, State of Minas Gerais, Brazil.

Edmarcius Carvalho Novaes, Universidade Vale do Rio Doce

PhD student in Human Sciences, Federal University of Santa Catarina, State of Santa Catarina, Brazil; professor at the Vale do Rio Doce University, State of Minas Gerais, Brazil; member of the Nucleus of Gender Identities and Subjectivities (NIGS/UFSC).

Anndreza de Magalhães Pereira, Universidade Vale do Rio Doce

Graduate in Nutrition, Universidade Vale do Rio Doce, State of Minas Gerais, Brazil.

References

ALMEIDA, S. R. de et al. Aspectos cognitivos superiores: uma estreita relação com o alimento. In: MOSTRA INTERNA DE TRABALHOS DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DO CESUMAR, 4., 2008, Maringá. Anais [...]. Maringá, PR: Cesumar, 2008. Disponível em: https://www.unicesumar.edu.br/prppge/pesquisa/mostras/qua_mostra. Acesso em: 15 maio 2021.

AMON, D.; MENASCHE, R. Comida como narrativa da memória social. Sociedade e Cultura, Goiânia, v. 11, n. 1, p. 13-21, jan./jul. 2008. Doi: 10.5216/sec.v11i1.4467. Disponível: https://www.revistas.ufg.br/fcs/article/view/4467. Acesso em: 15 maio 2021.

BORGES, A. M. de B. Comensalidade: a mesa como espaço de comunicação e hospitalidade. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIAS DA COMUNICAÇÃO. 33., 2010, Caxias do Sul. Disponível em: http://www.intercom.org.br/papers/nacionais/2010/resumos/R5-3247-1.pdf. Acesso em: 10 fev. 2021.

BRASIL. Ministério da Saúde. Secretaria de Atenção à Saúde. Departamento de Ações Programáticas Estratégicas. Saúde do adolescente: competências e habilidades. Brasília: Ministério da Saúde, 2008.

CARDOSO, S. et al. Escolhas e hábitos alimentares em adolescentes: associação com padrões alimentares do agregado familiar. Revista Portuguesa de Saúde Pública, Lisboa, v. 33, n. 2, p. 128-136, 2015. Doi: 10.1016/j.rpsp.2014.07.004. Disponível em: https://www.elsevier.es/en-revista-revista-portuguesa-saude-publica-323-articulo-escolhas-e-habitos-alimentares-em-S0870902515000085. Acesso em: 10 maio 2021.

CHARLOT, Bernard. Os jovens e o saber: perspectivas mundiais. Tradução de Fátima Murad. Porto Alegre: Artmed, 2001.

CORREA, L. M. Entre apropriação e recusa: os significados da experiência escolar para os jovens da periferia urbana de São Bernardo do Campo (SP). Araraquara, SP: Uneso, 2008.

DAYRELL, J. A escola “faz” as juventudes? Reflexões em torno da socialização juvenil. Educação e Sociedade, Campinas, v. 28, n. 100 - Especial, p. 1.105-1.128, out. 2007. Doi: 10.1590/S0101-73302007000300022. Disponível em: https://www.scielo.br/j/es/a/RTJFy53z5LHTJjFSzq5rCPH/abstract/?lang=pt. Acesso em: 15 maio 2021.

DAYRELL, J. O jovem como sujeito social. Revista Brasileira de Educação, Rio de Janeiro, n. 24, p. 40-52, 2003. Doi: 10.1590/S1413-24782003000300004. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rbedu/a/zsHS7SvbPxKYmvcX9gwSDty/abstract/?lang=pt. Acesso em: 12 fev. 2021.

DAYRELL, J. Por uma pedagogia das juventudes: experiências educativas do Observatório da Juventude da UFMG. Belo Horizonte: Mazza Edições, 2016.

FREIRE, P. Extensão ou comunicação? 14. ed. Rio de Janeiro: Paz e Terra, 2010.

GODOY, A. S. Introdução à pesquisa qualitativa e suas possibilidades. Revista de Administração de Empresas, São Paulo, v. 35, n. 2, p. 57-63, mar/abr. 1995. Doi: 10.1590/S0034-75901995000200008. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rae/a/wf9CgwXVjpLFVgpwNkCgnnC/?lang=pt. Acesso em: 10 maio 2021.

GOODE, W. J.; HATT, P. K. Métodos em pesquisa social. São Paulo: Nacional, 1979.

KAUFMAN, A. Alimento e emoção. Revista da ABESO, n. 60, ano XII, p. 7-11, dez. 2012 Disponível em: https://abeso.org.br/wp-content/uploads/2019/12/60.pdf. Acesso em: 12 fev. 2021.

LAGO, R. R.; RIBEIRO, T. H. T.; SOUZA, M. N. C. Hábitos alimentares de adolescentes: uma revisão de literatura. Adolesc. Saúde, Rio de Janeiro, v. 13, n. 4, p. 98-103, out/dez 2016. Disponível em: https://cdn.publisher.gn1.link/adolescenciaesaude.com/pdf/v13n4a13.pdf. Acesso em: 12 fev. 2021.

MANZINI, E. J. A entrevista na pesquisa social. Didática, São Paulo, v. 26/27, p. 149-158, 1990.

MONTICELLI, F. D. B. Consumo alimentar de adolescentes de escolas da rede municipal de ensino da cidade de Curitiba. 2010. 99 f. Dissertação (Mestrado em Nutrição em Saúde Pública) – Universidade de São Paulo, São Paulo, 2010. Disponível em: https://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/6/6138/tde-02032010-153346/pt-br.php. Acesso em: 10 maio 2021.

NIEBLE, B. D. Comensalidade através dos tempos. Revista Contribuciones a las Ciencias Sociales, Málaga, mar. 2010. Disponível em: https://www.eumed.net/rev/cccss/07/bdn.htm. Acesso em: 12 maio 2021.

OSSUCCI, R. R. Hábitos alimentares na adolescência. In: Secretaria de Estado da Educação do Paraná. Produção didática pedagógica. Curitiba: SEE-PR. 2008.

PAULA, J. A. A extensão universitária: história, conceito e propostas. Interfaces, v. 1, n. 1, p. 5-23, jul./nov. 2013. Disponível em: https://periodicos.ufmg.br/index.php/revistainterfaces/article/view/18930. Acesso em: 15 mar. 2021.

PERALVA, A. O jovem com modelo cultural. Revista Brasileira de Educação, São Paulo, n. 5/6, 1997. Disponível em: http://anped.tempsite.ws/novo_portal/rbe/rbedigital/RBDE05_6/RBDE05_6_04_ANGELINA_PERALVA.pdf. Disponível em: 15 maio 2021.

PONTES, T. E. et al. Orientação nutricional de crianças e adolescentes e os novos padrões de consumo: propagandas, embalagens e rótulos. Revista Paulista de Pediatria, São Paulo, v. 27, n. 1, p. 99-105, 2009. Doi: 10.1590/S0103-05822009000100015. Disponível em: https://www.scielo.br/j/rpp/a/zzccZLDBM3LQCMbsDckSzMS/abstract/?lang=pt. Acesso em: 15 maio 2021.

RODRIGUES, H. A. F. Alimentação como fonte de sociabilidade e de hospitalidade. Sinais, Vitória, v. 1, n. 12, p. 85-100, dez. 2012. Doi: 10.25067/s.v1i12.5853. Disponível em: https://periodicos.ufes.br/sinais/article/view/5853. Acesso em: 10 maio 2021.

SILVA, J. G.; TEIXEIRA, M. L. O.; FERREIRA, M. A. Alimentação na adolescência e as relações com a saúde do adolescente. Texto Contexto Enfermagem, Florianópolis, v. 23, n. 4, p. 1.095-1.103, out./dez. 2014. Doi: 10.1590/0104-07072014000570013. Disponível em: https://www.scielo.br/j/tce/a/4V3SxBrzWSBCXc7PVR5YVDP/abstract/?lang=pt. Acesso em: 12 maio 2021.

SOUZA, E. C. de M. P. Alimentação como cerimônia indispensável do convívio humano. 2012. Trabalho de Conclusão do Curso (Especialização em Gestão de Projetos Culturais e Organização de Eventos) – Centro de Estudos Latino Americanos sobre Cultura e Comunicação, Universidade de São Paulo, São Paulo, 2012.

YIN, R. K. Estudo de caso: planejamento e métodos. 2. ed. Porto Alegre: Bookman, 2001.

Published

2022-04-29

How to Cite

NONATO, E. M. N.; NOVAES, E. C.; PEREIRA, A. de M. Commensality and companionship: the relationship of young people with food in a practice of research and extension. Revista de Educação Popular , Uberlândia, v. 21, n. 1, p. 94–110, 2022. DOI: 10.14393/REP-2022-62914. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/reveducpop/article/view/62914. Acesso em: 4 dec. 2024.