From mold to mushroom, from mycosis to penicillin

an experience to popularize mycological science in the XIX National Science and Technology Week

Authors

  • Solange Xavier-Santos Universidade Estadual de Goiás
  • Lucas Leonardo-Silva Universidade Estadual de Goiás
  • Lucca de Araujo Toschi Universidade Estadual de Goiás
  • Izabel Cristina Moreira Universidade Estadual de Goiás

DOI:

https://doi.org/10.14393/REE-v23n12024-68186

Keywords:

Mycology, Fungi, Mildew, Fungilab, FungiPop

Abstract

As part of a broad project for the dissemination and popularization of Mycological Science at the State University of Goiás, supported by CNPq/MCTI on the occasion of the XIX National Week of Science and Technology, an immersion event in the universe of fungi was held in the tourist city of Pirenópolis, State of Goiás. The event was promoted by the FungiPop/UEG space team and brought together a series of activities, both in person and remote, involving different strategies of science popularization, such as exhibitions, lectures, workshops, theater, games, experiences, videos, artistic production competition, among others. Here we report in detail on these activities, their impact, and their multiplier effect.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Solange Xavier-Santos, Universidade Estadual de Goiás

PhD in Biological Sciences, Universidade Estadual Paulista Júlio de Mesquita Filho, State of São Paulo, Brazil; professor at the State University of Goiás, State of Goiás, Brazil.

Lucas Leonardo-Silva, Universidade Estadual de Goiás

PhD in Cerrado Natural Resources, State University of Goiás, State of Goiás, Brazil.

Lucca de Araujo Toschi, Universidade Estadual de Goiás

Graduating in Biological Sciences, State University of Goiás, State of Goiás, Brazil.

Izabel Cristina Moreira, Universidade Estadual de Goiás

PhD student in Natural Resources of the Cerrado, State University of Goiás, State of Goiás, Brazil.

References

CALAÇA, F. J. S. et al. Perception of fungi by farmers in the Cerrado. Brazilian Journal of Biology, São Carlos, v. 82, 2022. DOI 10.1590/1519-6984.236219. Disponível em: https://www.scielo.br/j/bjb/a/CywXNZ8NbRJcrQzP859pzXz/?format=pdf&lang=en. Acesso em: 19 jan. 2023.

CALAÇA, F. J. S.; XAVIER-SANTOS, S. Fungos coprófilos: amigos das fezes, amigos da natureza. In: MENDES, E. P. et al. (org.). 5º Prêmio SBPC/GO de Popularização da Ciência: edição 2018. Goiânia: Gráfica UFG, 2019. p. 59-65. Disponível em:

https://www.sbpcgoias.org/_files/ugd/635d23_0f8e8bc3085045dab9a3a07a69952ec1.pdf. Acesso em: 19 jan. 2023.

ESPOSITO, E.; AZEVEDO, J. L. Fungos: uma introdução à biologia, bioquímica e biotecnologia. São Paulo: EDUCS, 2010.

LEONARDO-SILVA, L.; XAVIER-SANTOS, S. Corticioid and poroid fungi from Brazilian Cerrado a history of research and a checklist of species. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 95, 2023. DOI 10.1590/0001-3765202320220165. Disponível em: https://www.scielo.br/j/aabc/a/QRD33nnfgtGch4tTm6km7qM/abstract/?format=html&lang=en. Acesso em: 30 jan. 2024.

MAIA, L. C. et al. Acervos micológicos nos herbários brasileiros: retratando as diferenças regionais. In: OLIVEIRA, L. A. et al. (org.). Conhecimento, conservação e uso de fungos. Manaus: Editora INPA, 2019. p. 190-201.

MERCÊS, L. R. R. N. Potencial nutricional e biotecnológico de Agaricomycetes (Basidiomycota: Agaricomycotina): conhecimento global e prospecção em espécies do Cerrado. 2019. Dissertação (Mestrado em Recursos Naturais do Cerrado) – Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais do Cerrado, Universidade Estadual de Goiás, Anápolis, 2019.

PERSIJN, A. L. G. A micologia na formação de professores: uma análise das licenciaturas em Ciências Biológicas no estado de Goiás. 2017. Dissertação (Mestrado em Ensino de Ciências) – Programa de Pós-Graduação em Ensino de Ciências, Universidade Estadual de Goiás, Anápolis, 2017. Disponível em: https://www.bdtd.ueg.br/handle/tede/484. Acesso em: 18 jan. 2023.

SENA, B. L. Metodologias diversificadas para o ensino acerca dos fungos na educação básica. 2019. Dissertação (Mestrado em Ensino de Ciências) – Programa de Pós-Graduação em Ensino de Ciências, Universidade Estadual de Goiás, Anápolis, 2019. Disponível em https://www.bdtd.ueg.br/handle/tede/710. Acesso em: 18 jan. 2023.

SENA, B. L.; XAVIER-SANTOS, S. Aprendendo-ensinando sobre fungos na educação básica: um universo de possibilidades criativas. In: PELÁ, M. C. H.; LIMA, M.; JESUINO, R. S. A. (org.). 7º Prêmio SBPC/GO de popularização da ciência: edição 2020. Goiânia: Cegraf UFG, 2021. p. 67-72. Disponível em: https://www.sbpcgoias.org/_files/ugd/635d23_0f8e8bc3085045dab9a3a07a69952ec1.pdf. Acesso em: 18 jan. 2023.

Published

2024-06-07

How to Cite

XAVIER-SANTOS, S.; LEONARDO-SILVA, L.; TOSCHI, L. de A.; MOREIRA, I. C. From mold to mushroom, from mycosis to penicillin: an experience to popularize mycological science in the XIX National Science and Technology Week. Revista Em Extensão, Uberlândia, v. 23, n. 1, p. 173–185, 2024. DOI: 10.14393/REE-v23n12024-68186. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/revextensao/article/view/68186. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Relatos de Experiência