From mold to mushroom, from mycosis to penicillin
an experience to popularize mycological science in the XIX National Science and Technology Week
DOI:
https://doi.org/10.14393/REE-v23n12024-68186Keywords:
Mycology, Fungi, Mildew, Fungilab, FungiPopAbstract
As part of a broad project for the dissemination and popularization of Mycological Science at the State University of Goiás, supported by CNPq/MCTI on the occasion of the XIX National Week of Science and Technology, an immersion event in the universe of fungi was held in the tourist city of Pirenópolis, State of Goiás. The event was promoted by the FungiPop/UEG space team and brought together a series of activities, both in person and remote, involving different strategies of science popularization, such as exhibitions, lectures, workshops, theater, games, experiences, videos, artistic production competition, among others. Here we report in detail on these activities, their impact, and their multiplier effect.
Downloads
References
CALAÇA, F. J. S. et al. Perception of fungi by farmers in the Cerrado. Brazilian Journal of Biology, São Carlos, v. 82, 2022. DOI 10.1590/1519-6984.236219. Disponível em: https://www.scielo.br/j/bjb/a/CywXNZ8NbRJcrQzP859pzXz/?format=pdf&lang=en. Acesso em: 19 jan. 2023.
CALAÇA, F. J. S.; XAVIER-SANTOS, S. Fungos coprófilos: amigos das fezes, amigos da natureza. In: MENDES, E. P. et al. (org.). 5º Prêmio SBPC/GO de Popularização da Ciência: edição 2018. Goiânia: Gráfica UFG, 2019. p. 59-65. Disponível em:
https://www.sbpcgoias.org/_files/ugd/635d23_0f8e8bc3085045dab9a3a07a69952ec1.pdf. Acesso em: 19 jan. 2023.
ESPOSITO, E.; AZEVEDO, J. L. Fungos: uma introdução à biologia, bioquímica e biotecnologia. São Paulo: EDUCS, 2010.
LEONARDO-SILVA, L.; XAVIER-SANTOS, S. Corticioid and poroid fungi from Brazilian Cerrado a history of research and a checklist of species. Anais da Academia Brasileira de Ciências, Rio de Janeiro, v. 95, 2023. DOI 10.1590/0001-3765202320220165. Disponível em: https://www.scielo.br/j/aabc/a/QRD33nnfgtGch4tTm6km7qM/abstract/?format=html&lang=en. Acesso em: 30 jan. 2024.
MAIA, L. C. et al. Acervos micológicos nos herbários brasileiros: retratando as diferenças regionais. In: OLIVEIRA, L. A. et al. (org.). Conhecimento, conservação e uso de fungos. Manaus: Editora INPA, 2019. p. 190-201.
MERCÊS, L. R. R. N. Potencial nutricional e biotecnológico de Agaricomycetes (Basidiomycota: Agaricomycotina): conhecimento global e prospecção em espécies do Cerrado. 2019. Dissertação (Mestrado em Recursos Naturais do Cerrado) – Programa de Pós-Graduação em Recursos Naturais do Cerrado, Universidade Estadual de Goiás, Anápolis, 2019.
PERSIJN, A. L. G. A micologia na formação de professores: uma análise das licenciaturas em Ciências Biológicas no estado de Goiás. 2017. Dissertação (Mestrado em Ensino de Ciências) – Programa de Pós-Graduação em Ensino de Ciências, Universidade Estadual de Goiás, Anápolis, 2017. Disponível em: https://www.bdtd.ueg.br/handle/tede/484. Acesso em: 18 jan. 2023.
SENA, B. L. Metodologias diversificadas para o ensino acerca dos fungos na educação básica. 2019. Dissertação (Mestrado em Ensino de Ciências) – Programa de Pós-Graduação em Ensino de Ciências, Universidade Estadual de Goiás, Anápolis, 2019. Disponível em https://www.bdtd.ueg.br/handle/tede/710. Acesso em: 18 jan. 2023.
SENA, B. L.; XAVIER-SANTOS, S. Aprendendo-ensinando sobre fungos na educação básica: um universo de possibilidades criativas. In: PELÁ, M. C. H.; LIMA, M.; JESUINO, R. S. A. (org.). 7º Prêmio SBPC/GO de popularização da ciência: edição 2020. Goiânia: Cegraf UFG, 2021. p. 67-72. Disponível em: https://www.sbpcgoias.org/_files/ugd/635d23_0f8e8bc3085045dab9a3a07a69952ec1.pdf. Acesso em: 18 jan. 2023.
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 Solange Xavier-Santos, Lucas Leonardo-Silva, Lucca de Araujo Toschi, Izabel Cristina Moreira
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Ao publicarem nesta revista, os autores concordam em manter os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a licença Creative Commons Atribuição-NãoComercial-SemDerivações 4.0 Internacional.