Idealization and implementation of a Junior Enterprise and its contributions to the training of Nutrition professionals

an experience report

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14393/REE-v20n22021-62811

Keywords:

Junior Company, Management, Job market, Nutrition, Foods

Abstract

Over the past few years the labor market has undergone significant changes in its scenario and dynamics in general. This dynamism that pervades the market demands from universities and academic training centers, preparation and innovation with regard to employability perspectives, in such a way as to clarify and provide opportunities for their faculty to prepare, to face the reality of professional life still in training. In this perspective, the idealization and implementation of projects such as the “Junior Enterprise” becomes a way of fostering knowledge, enabling the targeting of new discoveries and contributing to their placement on the market. That said, the aim of this article is to report the experience of academics from the undergraduate course in Nutrition in the idealization of a Junior Enterprise as well as to point out their contributions to professional training.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Carlos Eduardo de Faria Cardoso, Universidade Federal do Estado do Rio de Janeiro

Master degree student in Food and Nutrition, Federal University of the State of Rio de Janeiro, Brazil; nutritionist.

Juliana Isabela Raposo Magrani, Universidade Estácio de Sá

Undergraduate student in Nutrition, Estácio de Sá University, Petropolis Pole, State of Rio de Janeiro, Brazil.

Victória Andrade de Paula, Universidade Estácio de Sá

Undergraduate student in Nutrition, Estácio de Sá University, Petrópolis Pole, State of Rio de Janeiro, Brazil.

Francine Albernaz Teixeira Fonseca Lobo, Universidade Federal Fluminense

PhD in Sciences Applied to Health Products, Fluminense Federal Unviversity, State of Rio de Janeiro, Brazil, sandwich period at Universidad de Sevilla, Spain; professor at the Undergraduate Course in Nutrition at  Estácio de Sá University, Petrópolis Pole, State of Rio de Janeiro, Brazil.

References

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS TÉCNICAS – ABNT. NBR 12806: análise sensorial dos alimentos e bebidas: terminologia. Rio de Janeiro, 1993.

BRASIL JÚNIOR. Confederação Brasileira de Empresas Juniores. Disponível em: https://brasiljunior.org.br/. Acesso em: 12 ago. 2021.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 216, de 15 de setembro de 2004. Estabelece procedimentos de Boas Práticas para serviço de alimentação, garantindo as condições higiênico-sanitárias do alimento preparado. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 17 setembro de 2004. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2004/res0216_15_09_2004.html. Acesso em: 15 maio 2021.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 359, de 23 de dezembro de 2003. Aprova Regulamento Técnico de Porções de Alimentos Embalados para Fins de Rotulagem Nutricional. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 2003. Disponível em: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/anvisa/2003/rdc0359_23_12_2003.html. Acesso em: 15 maio 2021.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 429, de 8 de outubro de 2020. Dispõe sobre a rotulagem nutricional dos alimentos embalados. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 9 de outubro de 2020. Disponível em: http://antigo.anvisa.gov.br/documents/10181/3882585/RDC_429_2020_.pdf/9dc15f3a-db4c-4d3f-90d8-ef4b80537380. Acesso em: 15 maio 2021.

BRASIL. Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Resolução RDC nº 360, de 23 de dezembro de 2003. Regulamento Técnico sobre Rotulagem Nutricional de Alimentos Embalados. Diário Oficial da União, Brasília, 2003. Disponível em: https://www.gov.br/agricultura/pt-br/assuntos/inspecao/produtos-vegetal/legislacao-1/biblioteca-de-normas-vinhos-e-bebidas/resolucao-rdc-no-360-de-23-de-dezembro-de-2003.pdf/view. Acesso em: 15 maio 2021.

BRASIL. Ministério da Educação. Resolução nº 7, de 18 de dezembro de 2018. Estabelece as Diretrizes para a Extensão na Educação Superior Brasileira e regulamenta o disposto na Meta 12.7 da Lei nº 13.005/2014, que aprova o Plano Nacional de Educação 2014-2024 e dá outras providências. Diário Oficial da União, Brasília, DF, 19 de dezembro de 2018. Disponível em: https://www.in.gov.br/materia/-/asset_publisher/Kujrw0TZC2Mb/content/id/55877808. Acesso em: 15 maio 2021.

CARNEIRO, J. D. S.; MINIM, V. P. R. Testes de preferência. In: MINIM, V. P. R. Análise sensorial: estudos com consumidores. 2. ed. Viçosa: EdUFV, 2013. p. 49-64.

MORETTO NETO, L. et al. Empresa Júnior: espaço de aprendizagem. Florianópolis: Pallotti, 2004.

SANGALETTI, C.; CARVALHO, G. Introdução ao Movimento Empresa Júnior. In: MORETTO NETO, L. et al. (org.) Empresa Júnior: espaço de aprendizagem. Florianópolis: Pallotti, 2004. p. 6-7.

SANTOS, M. P. Contributos da extensão universitária brasileira à formação acadêmica docente e discente no século XXI: um debate necessário. Conexão UEPG, Ponta Grossa, v. 6, n. 1, p. 10-15, jan./dez. 2010. Disponível em: https://revistas2.uepg.br/index.php/conexao/article/view/3731. Acesso em: 10 ago. 2021.

TEIXEIRA, L. V. Análise sensorial na indústria de alimentos. Rev. Inst. Latic. Cândido Tostes, Juiz de Fora, v. 64, n. 366, p. 12-21, 2009. Disponível em: https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/70. Acesso em: 10 ago. 2021.

Published

2022-01-18

How to Cite

CARDOSO, C. E. de F.; MAGRANI, J. I. R. .; PAULA, V. A. de .; LOBO, F. A. T. F. . Idealization and implementation of a Junior Enterprise and its contributions to the training of Nutrition professionals: an experience report. Revista Em Extensão, Uberlândia, v. 20, n. 2, p. 241–250, 2022. DOI: 10.14393/REE-v20n22021-62811. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/revextensao/article/view/62811. Acesso em: 22 jul. 2024.

Issue

Section

Relatos de Experiência