“Food Traffic Light” as an instrument for health promotion and quality of life

Authors

  • Marcello José Ferreira Silva Universidade Federal do Pará
  • Áurea Patrícia de Oliveira Costa Universidade Federal do Pará
  • Vânia Cláudia de Sousa Guimarães Bonucci Universidade Federal do Pará
  • Manuella da Silva Pacheco Universidade Federal do Pará

DOI:

https://doi.org/10.14393/REE-v18n12019-44529

Keywords:

Pediatric, Feeding behavior, Nutrition education

Abstract

Food education contributes to health improvement and protection, which significantly improves the control of the development of obesity and its diseases through proper and healthy nutrition. Between March 2017 and May 2017, activities were carried out in public schools with elementary school students through a didactic resource for food and nutrition education in the form of posters. The sample consisted of 364 students, from the 1st to the 6th year, with ages ranging from 5 to 11 years, 63.7% female and 36.3% male. A didactic resource was used, aiming at food and nutritional education, in the form of a poster and an easy-to-understand language, making use of a traffic light to symbolize each group of foods that should be consumed more frequently, those consumed moderately and foods that should be avoided. It was observed that children learned the importance of food for the health of the body with educational activities.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

Marcello José Ferreira Silva, Universidade Federal do Pará

Graduando em Medicina na Universidade Federal do Pará, Brasil

Áurea Patrícia de Oliveira Costa, Universidade Federal do Pará

Graduanda em Nutrição na Universidade Federal do Pará, Brasil

Vânia Cláudia de Sousa Guimarães Bonucci, Universidade Federal do Pará

Mestre em Gastropediatria pela Universidade Federal de São Paulo, Brasil; professora adjunta no Departamento de Pediatria da Universidade Federal do Pará, Brasil

Manuella da Silva Pacheco, Universidade Federal do Pará

Mestranda em Enfermagem pela Universidade Federal do Pará, Brasil

References

BORGES, E. et al. Percepção dos hábitos alimentares dos estudantes de uma escola de ensino fundamental do município de Jaciara-MT. Revista Monografias Ambientais, Santa Maria, v. 14, p. 89-100, 2015. Doi: 10.5902/2236130820440.

LOPES, F. M.; DAVI, T. N. Inclusão de hábitos alimentares saudáveis na educação infantil com alunos de 4 e 5 anos. Cadernos da Fucamp, Monte Carmelo, v. 15, n. 24, p. 105-126, 2016.

MORAES, R. W. Determinantes e construção do comportamento alimentar: uma revisão narrativa de literatura. 2014. 47 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Nutrição) – Faculdade de Medicina, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Porto Alegre, 2014.

PORROZZI, R; SEVERINO, C. D. A ludicidade aplicada à educação física: a prática nas escolas. Revista Práxis, Volta Redonda, Ano II, n. 3, 2010. Doi: 10.25119/praxis-2-3-919.

SOUZA, E. R. Alimentação saudável na infância. 2014. 30 f. Monografia (Especialização em Ensino de Ciências) – Universidade Tecnológica Federal do Paraná, Medianeira, 2014.

CADETE, M. M. M.; SOUZA, A. A. O papel das famílias e da escola na formação de hábitos alimentares saudáveis de crianças escolares. Revista Pedagógica, Chapecó, v. 19, n. 40, p. 136-154, jan./abr. 2017. Doi: 10.22196/rp.v19i40.3747 .

SILVA, C. F. M. et al. Relato de experiência de educação nutricional para o incentivo do consumo do pescado entre escolas do ensino fundamental em Palmas, Tocantins. Em Extensão, Uberlândia, v. 16, n. 1, p. 140-149, jan./jun. 2017. Doi: 10.14393/REE-v16n12017_rel05.

SILVA, M. X. Abordagem lúdico-didática melhora os parâmetros de educação nutricional em alunos do ensino fundamental. Ciências & Cognição, Rio de Janeiro, v. 18, n. 2, p. 136-148, 2013. Disponível em: http://www.cienciasecognicao.org/revista/index.php/cec/article/view/896. Acesso em: 15 ago. 2018.

TRINDADE, C. et al. Brincando no circuito alimentação saudável. SEMINÁRIO DE EXTENSÃO UNIVERSITÁRIA DA REGIÃO SUL, 31., 2014, Florianópolis. Anais [...]. Disponível em: https://repositorio.ufsc.br/handle/123456789/117232. Acesso em: 20 ago. 2018.

Published

2019-09-18

How to Cite

SILVA, M. J. F.; COSTA, Áurea P. de O.; BONUCCI, V. C. de S. G.; PACHECO, M. da S. “Food Traffic Light” as an instrument for health promotion and quality of life. Revista Em Extensão, Uberlândia, v. 18, n. 1, p. 145–153, 2019. DOI: 10.14393/REE-v18n12019-44529. Disponível em: https://seer.ufu.br/index.php/revextensao/article/view/44529. Acesso em: 4 dec. 2024.

Issue

Section

Relatos de Experiência

Most read articles by the same author(s)