Yield and phosphorus use efficiency of carrot cultivars

Authors

  • Priscila Maylana Modesto de Jesus Universidade Federal Rural da Amazônia https://orcid.org/0000-0002-3144-1832
  • Leilson Costa Grangeiro Universidade Federal Rural do Semi-árido
  • Valdívia de Fatima Lima de Sousa Agrícola Famosa
  • Gerlani Alves da Silva Universidade Federal Rural do Semi-árido
  • Luiz Ricardo Rebouças da Silva Universidade Federal Rural do Semi-árido
  • Gardênia Silvana de Oliveira Rodrigues Universidade Federal Rural do Semi-árido https://orcid.org/0000-0003-0980-5561

DOI:

https://doi.org/10.14393/BJ-v37n0a2021-54095

Keywords:

Daucus Carota L. , Phosphorus, Plant Nutrition, Yield.

Abstract

Phosphate fertilization is indispensable for carrot cultivation, as it contributes to plant development, formation of marketable roots and higher yields. In this context, the objective of this study was to evaluate the production and nutritional efficiency of carrot cultivars under phosphate fertilization. The experiments were carried out from July to November 2016 and from June to October 2017, at the Rafael Fernandes experimental farm, District of Alagoinha, Mossoró, RN, Brazil. The experimental design was in randomized blocks, in a 4×4 factorial scheme with 4 replicates. The treatments consisted of the combination of carrot cultivars (Brasília, Planalto, Suprema and Nativa) with phosphorus (P) doses (0, 90, 180 and 270 kg ha-1 P2O5). The characteristics analyzed were: P content in the diagnostic leaf, plant dry matter, plant height, marketable and total yields, and the classification of cultivars for efficiency and response to phosphate fertilization. The increments promoted by phosphate fertilization were 64% in plant height, 444% in dry matter and 284% in marketable yield. The maximum marketable yield was obtained with doses from 186.8 to 243.5 kg ha-1, depending on the cultivar. The Native cultivar was classified as more efficient in the use of P.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ARAÚJO, C., ZÁRATE, N.A.H. and VIEIRA, M.C. Produção e perda de massa pós-colheita de cenoura ‘Brasília’, considerando doses de fósforo e de cama de frango semidecomposta. Acta Scientiarum. 2004, 26(2), 131-138. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v26i2.1873

ASSUNÇÃO, N.S., et al. Carrot yield and recovery efficiency of nitrogen, phosphorus and potassium. Revista Caatinga. 2016, 29(4), 859-865. https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n410rc

ALVES, F.A.L., et al. Efeito do Ca+ externo no conteúdo de Na+ e K+ em cajueiros exposto a salinidade. Revista Brasileira de Ciências Agrárias. 2011, 6(4), 602-608. https://doi.org/10.5039/agraria.v6i4a1257

AVALHÃES, C.C., et al. Rendimento e crescimento da beterraba em função da adubação com fósforo. Scientia Agrária. 2009, 10(1), 75-80. https://doi.org/10.5380/rsa.v10il.13173

BALEMI, T. and NEGISHO, K. Management of soil phosphorus and plant adaptation mechanisms to phosphorus stress for sustainable crop production: a review. Journal of Soil Science and Plant Nutrition. 2012, 12(3), 547-562. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-95162012005000015

BASTOS, A.L., et al. Influência de doses de fósforo no fluxo difusivo em solos de Alagoas. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. 2008, 12(2), 136-142. https://doi.org/10.1590/S1415-43662008000200005

CAVALCANTI, F.J.A. Recomendações de adubação para o Estado de Pernambuco: 2a aproximação. 3 ed. Recife: Instituto Agronômico de Pernambuco, 2008.

CAVALCANTE, R.R., NASCIMENTO, I.R. and ROCHA, R.N.C. Características produtivas de genótipos de batata doce em função de doses de fósforo em solos de terra firme no município de Carreiro, AM. Tecnologia & Ciência Agropecuária. 2017, 11(6), 17-23.

CECILIO FILHO, A.B. and PEIXOTO, F.C. Acúmulo e exportação de nutrientes em cenoura 'Forto'. Revista Caatinga. 2013, 26(1), 64-70.

CONFEDERAÇÃO DA AGRICULTURA E PECUÁRIA DO BRASIL. Mapeamento e qualificação produtiva das hortaliças do Brasil. Brasília: CNA, 2017.

CHAVES, F.M.S., et al. Desempenho da cenoura sob diferentes doses de fósforo na microrregião de Chapadinha – MA. In: Congresso brasileiro de ciência do solo. Natal: SBCS, 2015.

CRUZ, S.M.C., et al. Mineral nutrition and yield of sweet potato according to phosphorus doses. Comunicata Scientia. 2016, 7(2), 183-191. https://doi.org/10.14295/cs.v7i2.958

DEZORDI, L.R., et al. Nutrient demand of the carrot crop. African Journal of Agricultural Research. 2015. 10(35), 3533-3542. https://doi.org/10.5897/AJAR2015.9849

DRISSI, S., et al. Effect of zinc-phosphorus interaction on corn silage grown on sandy soil. Agriculture. 2015, 5, 1047-1059. https://doi.org/10.3390/agriculture5041047

FAGERIA, N.D. and KLUTHCOUSKI, J. Metodologia para avaliação de cultivares de arroz e feijão para condições adversas de solo. Brasília: Embrapa-CNPAF, 1980

FERNANDES, A.M. and SORATTO, R.P. Phosphorus fertilizers rate for fresh Market potato cultivars grown in tropical soli with low phosphorus availability. American Journal of Potato Research. 2016, 93, 404-414. https://doi.org/0.1007/s12230-016-9515-7

FERREIRA, D.F. Sisvar: A guide for its bootstrap procedures in multiple comparisons. Revista Ciência e Agrotecnologia. 2014, 38(2), 109-112.

FLORES, R.A., et al. Crescimento e desordem nutricional em pimenteira malagueta cultivada em soluções nutritivas suprimidas de macronutrientes. Revista Brasileira de Ciências Agrarias. 2012, 7(1), 104-110. https://doi.org/10.5039/agraria.v7i1a1648

HU, Y.F., et al. Genotypic differences in root morphology and phosphorus uptake kinetics in brassica napus under low phosphorus supply. Journal of Plant Nutrition. 2010, 33(6), 889–901. https://doi.org/10.1080/01904161003658239

MALAVOLTA, E., VITTI, G.C. and OLIVEIRA, S.A. Avaliação do estado nutricional das plantas: princípios e aplicações. 2nd ed. Piracicaba: Potafos, 1997.

MELO, P.T. and ARAÚJO, T.H., 2016. Cultivares. In: NICK, C. and BORÉM, A. (Eds.). Cenoura do plantio a colheita. Viçosa: Editora UFV. pp. 66-83.

NASCIMENTO, M.V., et al. Adubação fosfatada no cultivo de hortaliças produtoras de raízes. Revista de Agricultura Neotropical. 2017, 4(1), 8-16

OLIVEIRA, R.J.P., et al. Calibração da adubação fosfatada e potássica para beterraba na região do Vale do Itajaí. Horticultura Brasileira. 2016, 34, 210-215. https://doi.org/10.1590/S0102-053620160000200010

OLIVEIRA, A.P., et al. Produção de batata-doce e teor de amido nas raízes em função de doses de P2O5. Acta Scientiarum. Agronomy. 2005, 27(4), 747-751. https://doi.org/10.4025/actasciagron.v27i4.1342

OVA, E.A., et al. High phosphorus supply reduced zinc concentration of wheat in native soil but not in autoclaved soil or nutriente solution. Plant Soil. 2015, 393, 147-162. https://doi.org/10.1007/s11104-015-2483-8

PELÁ, A., et al. Enhanced-efficiency phosphorus fertilizer: promising technology for carrot crop. Horticultura Brasileira. 2018, 36(3), 492-49. https://doi.org/10.1590/S0102-053620180411

PÉRET, B., et al. Root developmental adaptation to phosphate starvation: better safe than sorry. Trends in Plant Science. 2011, 16(8), 442–450. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2011.05.006

REGO, L.G.S., et al. Pedogenesis and soil classification of an experimental farm in Mossoró, state of Rio Grande do Norte, Brazil. Revista Caatinga. 2016, 29(4), 1036-1042. https://doi.org/10.1590/1983-21252016v29n430rc

RESENDE, G.M. and BRAGA, M.B. Produtividade de cultivares e populações de cenoura em sistema orgânico de cultivo. Horticultura Brasileira. 2014, 32(1), 102-106. https://doi.org/10.1590/S0102-05362014000100017

TRANI, P.E. and RAIJ, B.V., 1997. Hortaliças. In: RAIJ, B.V., CANTARELLA, H., QUAGGIO, J.A. and FURLANI, A.M.C. (Eds.). Recomendações de adubação e calagem para o estado de São Paulo. 2nd ed. Campinas: Instituto Agronômico/Fundação IAC.

ZANFIROV, C.A., et al. Produção de cenoura em função das doses de potássio em cobertura. Horticultura Brasileira. 2012, 30(4), 747-750. https://doi.org/10.1590/S0102-05362012000400030

Downloads

Published

2021-12-29

How to Cite

MODESTO DE JESUS, P..M., GRANGEIRO, L.C., LIMA DE SOUSA, V. de F.., ALVES DA SILVA, G.., REBOUÇAS DA SILVA, L.R.. and DE OLIVEIRA RODRIGUES, G.S.., 2021. Yield and phosphorus use efficiency of carrot cultivars. Bioscience Journal [online], vol. 37, pp. e37085. [Accessed24 November 2024]. DOI 10.14393/BJ-v37n0a2021-54095. Available from: https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/54095.

Issue

Section

Agricultural Sciences