Effects of alternative fertilization on common bean crops regarding productivity and nutritional levels

Authors

  • Tiago Silveira da Silva Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul
  • Ivan Ricardo Carvalho Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul
  • Murilo Vieira Loro Universidade Federal de Santa Maria
  • Leonardo Cesar Pradebon Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul
  • Helaine Claire de Almeida Universidade Federal de Viçosa
  • Leonir Terezinha Uhde Universidade Regional do Noroeste do Estado do Rio Grande do Sul

DOI:

https://doi.org/10.14393/BJ-v40n0a2024-63214

Keywords:

Crop practice adjustments, Optimized environments, Phaseolus vulgaris L. , Sustainable management.

Abstract

Considering the need for more information about productivity increases and nutritional improvement of soils, the present study evaluated the effects of alternative fertilization on grain yield and nutritional levels of bean crops. It was a randomized block study with four treatments and five replicates. The treatments were the absence of nitrogen fertilization, fertilizer use, chicken litter, and cattle manure. Organic fertilization provided lower variations in soil water availability during flowering and grain filling and increased nutrient concentrations, especially phosphorus and potassium. Chicken litter promoted the highest means for the number of legumes, the number of legumes on branches, the number of six-grain legumes, the mass of a thousand grains, grain mass per plant, and the normalized green-red difference index. However, the two organic fertilizers had significantly higher differences from chemical and no fertilization, showing that organic fertilizer applications must occur when nutrient availability coincides with the phenological stages essential for producing these fertilizers. High yields combined with favorable rainfall conditions occurred during crop development, as high soil moisture allowed faster mineralization of essential organic fertilizer nutrients, directly affecting yield. Pearson’s linear correlation allowed a better understanding of the participation of each plant trait in productivity, and the highest grain yield occurred with organic fertilization.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ALMEIDA JUNIOR, B.A., et al. Fertilidade do solo e absorção de nutrientes em cana-de-açúcar fertilizada com torto de filtro. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. 2011, 15(10), 1004-1013.

AMARAL, A.S., et al. Movimentação de partículas de calcário no perfil de um cambissolo em plantio direto. Revista Brasileira de Ciência do Solo. 2004, 28, 359-367. https://doi.org/10.1590/S0100-06832004000200014

BOECHAT, L.T., et al. Detecção do mofobranco no feijoeiro, utilizando características espectrais. Revista Ceres. 2014, 61(6), 907-915. https://doi.org/10.1590/0034-737X201461060004

BROCH, D.L., et al. Produtividade da soja no cerrado influenciada pelas fontes de enxofre. Revista Ciência Agronômica. 2011, 42, 791-796. https://doi.org/10.1590/S1806-66902011000300027

BAPTISTA, L.R. and BERLATO, A.M. Influência da Precipitação Pluvial e da Temperatura Sobre e da Temperatura Sobre o Rendimento de Grãos de Feijão Safrinha do Rio Grande do Sul- 2012.

CARDOSO, I.M. and MANCIO, A.B. Conhecimento científico e popular na construção da agroecologia. In: LANA, RP. et al. (Org.). II SIMPÓSIO BRASILEIRO DE AGROPECUÁRIA SUSTENTÁVEL. Viçosa, MG: Imprensa Universitária, 2010, 1, 259-269.

CARVALHO, I.R., et al. Demanda hídrica das culturas de interesse agronômico. Enciclopédia Biosfera, 2013, 9(17), 969-985.

CARVALHO, I.R., et al. Correlações canônicas entre caracteres morfológicos e componentes de produção em trigo de duplo propósito. Pesquisa Agropecuária Brasileira. 2015, 50, 690-697. https://doi.org/10.1590/S0100-204X2015000800007

CARVALHO, I.R., et al. REML/BLUP applied to characterize important agronomic traits in segregating generations of bean (Phaseolus vulgaris L.). Australian Journal Crop Science. 2020, 14(3), 391-399. https://doi.org/10.21475/ajcs.20.14.03.p1520

COMPANHIA NACIONAL DE ABASTECIMENTO – CONAB. Acompanhamento da safra brasileira de grãos. 10º Levantamento. July 2021. Safra 2020/21. Available from: https://www.conab.gov.br/component/k2/item/download/38290_d7845cb956077dbc87cdc7fd8ba804b6

CUNHA, P.C.R., et al. Manejo da irrigação no feijoeiro cultivado em plantio direto. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental, Campina Grande. 2013, 17(7), 735–742. https://doi.org/10.1590/S1415-43662013000700007

DEMARI, G.H., et al. Feijão em época não preferencial submetido a doses de nitrogênio e seu impacto nos caracteres agronômicos. Enciclopédia biosfera, 2015, 11(21).

DUARTE, D.M., et al. Simulação de Déficit Hídrico em Diferentes Genótipos de Feijão pela Diminuição do Potencial Osmótico. Revista Processos Químicos. 2013, 7(13), 43-49.

ERNANI, P.R., ALMEIDA J.A. and SANTOS, F.C. Potássio, 2007. In: NOVAIS RF. et al. Fertilidade do solo. Viçosa: SBCS/UFV. p. 551-594.

DANTAS JUNIOR, G.J., et al. Produção comercial de rabanete fertirrigado com nitrogênio em ambiente protegido. Revista Educação Agrícola Superior, 2014, 29(2), 99-104. https://doi.org/10.12722/0101-756X.V29N02A10

GARCIA, S.H., Et al. Simulação de estresse hídrico em feijão pela diminuição do potencial osmótico. Revista de Ciências Agroveterinárias. Lages. 2012, 11(1), 35-41.

GERLACH, G.A.X., et al. Aplicação de fertilizante orgânico e mineral em feijoeiro Irrigado no período “de inverno”. Enciclopédia Biosfera. 2013, 9(16), 284-294.

GRANT, C.A., et al. A importância do fósforo no desenvolvimento inicial da planta. Informações Agronômicas, Piracicaba, 2001, n.95.

GUARESCHI, R.F., et al. Adubação com cama de frango e esterco bovino na produtividade de feijão azuki (Vigna angularis). Revista Agrarian, Dourados, 2013, 6(19), 29-35.

HEINEMANN, A.B., STONE, L.F. and SILVA, S.C. Feijão. Em: MONTEIRO, J. E. In: Agrometeorologia dos Cultivos: o Fator Meteorológico na Produção Agrícola. INMET, Brasília, 2009, p. 182-201.

KUREK, A.J., et al. Análise de trilha como critério de seleção indireta para rendimento de grãos em feijão. Revista Brasileira de Agrociência, Pelotas. 2001, 7(1), 29-32.

LUIZ, A.J.B., et al. Comportamento espectral associado a parâmetros agronômicos de soja (Glycine max) e feijão (Phaseolus vulgaris). In: 10ş Simpósio Brasileiro de Sensoriamento Remoto, Foz do Iguaçu. Anais, INPE. 2001, p.103-110.

MELO, J.O., et al. Effect of Stryphnodendron adstringens (barbatimão) bark on animal models of nociception. Revista Brasileira de Ciências Farmacêuticas. 2007, 43(3), 465-469. https://doi.org/10.1590/S1516-93322007000300015

MELLO, S.C. and VITTI, G.C. Influência de materiais orgânicos no desenvolvimento do tomateiro e nas propriedades químicas do solo em ambiente protegido. Horticultura Brasileira. 2002, 20, 452-458. https://doi.org/10.1590/S0102-05362002000300011

MIDDLETON, E.M. Solar zenith angle effects on vegetation indices in tallgrass prairie. Remote Sensing of Environment. 1991, 38, 45-62. https://doi.org/10.1016/0034-4257(91)90071-d

MITTLER, R. Abiotic stress, the field environment and stress combination. Trends in Plant Science. 2006, 11(1), 15–19. https://doi.org/10.1016/j.tplants.2005.11.002

PEREIRA, R.F. Crescimento e rendimento de feijão vigna submetido à adubação orgânica. Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável. 2013, 8(3), 91 - 96.

PEREIRA, R.F., et al. Produção de feijão vigna sob adubação orgânica em ambiente semiárido. Agropecuária Científica no Semiárido. 2013, 9(2), 27-32.

RISSINI, A.L.L., KAWAKAMI, J. and GENÚ, A.M. Índice de vegetação por diferença normalizada e produtividade de cultivares de trigo submetidas a doses de nitrogênio. Revista Brasileira de Ciência do Solo. 2015, 39, 1703-1713. https://doi.org/10.1590/01000683rbcs20140686

SILVA, W.C. Efeito da disponibilidade de água na germinação e no desenvolvimento inicial de plântulas de feijão-caupi. Enciclopédia Biosfera. 2013, 9(16), 2984-2993.

REINA, E., et al. Efeito de doses de esterco bovino na linha de semeadura na produtividade de milho. Revista verde de agroecologia e desenvolvimento sustentável. 2010, 5, 29-35.

TAIZ, L. and ZEIGER, E. Fisiologia Vegetal. 5. ed. Porto Alegre: ARTMED, 2017. p.954p.

SCHADCHINA, T.M. and DMITRIEVA, V.V. Leaf chlorophyll content as a possible diagnostic mean for the evaluation of plant nitrogen uptake from the soil. Journal of Plant Nutrition. 1995, 18, 1427-37. https://doi.org/10.1080/01904169509364992

SILVA, M.A., et al. Análise de trilha para caracteres morfológicos do feijão-bravo (Capparis àexuosa) no cariri paraibano. Archivos de Zootecnia. 2009, 58(221), 121-124.

SILVA, V., et al. Adubação orgânica e mineral em cobertura na produção de feijão-de-corda. Enciclopédia Biosfera. 2015, 11(21), 1511-1519.

ZUCARELI, C., et al. Eficiência agronômica da inoculação à base de Pseudomonas fluorescens na cultura do milho. Revista Agrarian. 2011, 4, 152-157.

SANTOS, D.H., et al. Qualidade tecnológica da cana-de-açúcar sob adubação com torta de filtro enriquecida com fosfato solúvel. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. 2011, 15, 443-449. https://doi.org/10.1590/S1415-43662011001000003

Downloads

Published

2024-04-03

How to Cite

SILVA, T.S. da, CARVALHO, I.R., LORO, M.V., PRADEBON, L.C., ALMEIDA, H.C.. de and UHDE, L.T., 2024. Effects of alternative fertilization on common bean crops regarding productivity and nutritional levels. Bioscience Journal [online], vol. 40, pp. e40019. [Accessed21 November 2024]. DOI 10.14393/BJ-v40n0a2024-63214. Available from: https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/63214.

Issue

Section

Agricultural Sciences