Traditional arts: food and patchwork in plots
DOI:
https://doi.org/10.14393/artc-v20-n37-2018-47243Abstract
The purpose of this discussion is to understand aspects of Brazilian culture and society through two traditional expressions of the arts of making, culinary and textile arts, united in patchwork canvasses. A qualitative investigation analyzed canvasses in the “Brazil, smells, seasonings, and flavors”exhibition, in the 10th Brazil Patchwork Show, São Paulo, 2016. These works represent foods from different regions of the country. They were pictorial allusions to local habits and usages supposing cultural knowledge and practices and made it possible to identify the symbolic richness of the universe as represented. The diversity of aromas and flavors of the foodstuff portrayed therefore confirmed the initial hypothesis about the relevance of those foods to understand Brazilian sociocultural aspects.
keywords: food; art; cultures.
Downloads
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos da licença Creative Commons, adotada a partir da ArtCultura, v. 21, n. 39 (jul.-dez. 2019).
CC BY-NC-ND 4.0: o artigo pode ser copiado e redistribuído em qualquer suporte ou formato. Os créditos devem ser dados ao autor original e mudanças no texto devem ser indicadas. O artigo não pode ser usado para fins comerciais. Caso o artigo seja remixado, transformado ou algo novo for criado a partir dele, ele não pode ser distribuído.
Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.