Ocorrência de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal produzido em Uberlândia-MG
Abstract
O presente estudo teve como objetivo avaliar a presença de Staphylococcus coagulase positiva em queijos artesanais comercializados no município de Uberlândia-MG e determinar a incidência de amostras analisadas dentro e fora dos padrões permitidos pela legislação vigente. Foram analisadas 50 amostras de queijo Minas frescal, os resultados obtidos indicaram que 88% das amostras estavam acima do padrão estabelecido pelo Ministério da Saúde para esse microrganismo. A partir destes resultados pode-se concluir que o consumo desses queijos representam um risco à saúde.___ABSTRACT: This study aimed to evaluate the presence of Staphylococcus coagulase positiva in craft cheeses produced in the city of Uberlândia-MG and to determine the incidence of samples inside and outside the standards allowed by law. We analyzed 50 samples of fresh Minas cheese, the results indicated that 88% of samples were out the standard established by the Ministry of Health for this microorganism. From these results we can conclude that the cheeses produced in the city Uberlândia not meet legal standards concerning the presence of Staphylococcus coagulase-positive, representing a health hazard.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
2010-03-23
How to Cite
KOMATSU, R.S., RODRIGUES, M.A.M., LORENO, W.B.N. and SANTOS, K.A., 2010. Ocorrência de Staphylococcus coagulase positiva em queijo minas frescal produzido em Uberlândia-MG . Bioscience Journal [online], vol. 26, no. 2, pp. 316–321. [Accessed23 November 2024]. Available from: https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/7159.
Issue
Section
Health Sciences
License
Copyright (c) 2010 Raquel Satomi Komatsu, Maria Aparecida Martins Rodrigues, Walkíria Borges Naves Loreno, Karla Aparecida Santos
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.