Active modified atmosphere and 1-methylcyclopropene during shelf life on 'Fuyu' persimons

Authors

  • Auri Brackmann UFSM
  • Fabio Rodrigo Thewes Acadêmico agronomia UFSM
  • Rogério Oliveira Anese Universidade Federal de Santa Maria
  • Deiverson Luiz Ceconi Acadêmico agronomia UFSM
  • Wanderlei Linke Júnior Mestrando em Agronomia pelo Programa de Pós-graduação em Agronomia da UFSM

Keywords:

Diospyrus kaki, Pós-colheita, Amaciamento, Escurecimento, Qualidade

Abstract

The aim of the present study was determine the O2 and CO2 levels for active modified atmosphere (MAP), besides evaluate 1-MCP effect about pulp softening delaying and skin browning during shelf life of persimmon fruit after storage in controlled atmosphere (CA) at the temperature -0.5°C. The experiment was carried in factorial arrangement (2x5) with three replications with eight fruit each. After storage plus shelf life was not found significant interaction on pulp softening, but fruit submitted to 1.0 kPa O2 during shelf life in MAP showed lower softening. However, for skin browning was observed significant interaction. The use of highly CO2 levels during storage at -0.5°C promotes higher skin browning in all the shelf life MAP conditions, except on fruit of control treatment, after six days of shelf life at 20°C. Partial pressure of 1.0 kPa O2 during MAP shelf life is the best condition for reduction pulp softening and skin browning of 'Fuyu' persimmon. Partial pressure of 6.0 kPa CO2 during storage in CA with 0.15 kPa O2, in cold storage (-0.5°C) keep higher skin browning during MAP shelf life. The use of 1-MCP no brink effect in low O2 level during MAP shelf life at 20°C.

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Author Biographies

Auri Brackmann, UFSM

Possui graduação em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (1978), mestrado em Agronomia pela Universidade Federal de Pelotas (1984) e doutorado em Ciências Agrárias - Universitat Hohenheim (1990), Alemanha. Atualmente é professor adjunto da Universidade Federal de Santa Maria. Tem experiência na área de Ciência e Tecnologia de Alimentos, com ênfase em Fisiologia Pós-Colheita, atuando principalmente nos seguintes temas: armazenamento, conservação, qualidade, atmosfera controlada e pós-colheita de frutos hortaliças e flores. Orientou 35 alunos de pós-graduação (mestrado e doutorado) e publicou 165 artigos em periodicos científicos.

Fabio Rodrigo Thewes, Acadêmico agronomia UFSM

Possui ensino-medio-segundo-graupela Escola Estadual De Ensino Médio Nossa Senhora Da Purificação(2007). Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Fitotecnia

Rogério Oliveira Anese, Universidade Federal de Santa Maria

Mestrando em Agronomia pela Universidade Federal de Santa Maria (UFSM). Cursa Especialização em Ciência de Alimentos - Tecnologia de frutas e hortaliças (modalidade Educação à Distância) pela Universidade Federal de Pelotas (UFPel). Aluno do Programa Especial de Graduação de Formação de Professores para a Educação Profissional pela UFSM. Graduado em Agronomia pela UFSM (2011). Possui curso Técnico Agrícola pelo Instituto Federal Farroupilha (2006). Atua na área de Fisiologia Pós-colheita, com ênfase em armazenamento de frutas e hortaliças.

Deiverson Luiz Ceconi, Acadêmico agronomia UFSM

Atualmente é aluno de graduação do curso de Agronomia, atuando como bolsista de iniciação científica no Núcleo de Pesquisa em Pós-colheita da Universidade Federal de Santa Maria

Wanderlei Linke Júnior, Mestrando em Agronomia pelo Programa de Pós-graduação em Agronomia da UFSM

possui graduação em Agronomia pela Universidade de Cruz Alta (2010) . Atualmente é da Universidade Federal de Santa Maria. Tem experiência na área de Agronomia. Atuando principalmente nos seguintes temas: Oxigênio, Gas Carbônico, Patógeno de Sementes, Germinação, Vigor

Published

2013-09-13

How to Cite

BRACKMANN, A., THEWES, F.R., ANESE, R.O., CECONI, D.L. and LINKE JÚNIOR, W., 2013. Active modified atmosphere and 1-methylcyclopropene during shelf life on ’Fuyu’ persimons . Bioscience Journal [online], vol. 29, no. 6. [Accessed17 May 2022]. Available from: https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/22259.

Issue

Section

Agricultural Sciences