Increased efficiency fertilizers in arabica coffee growth in Vale do Ribeira, SP

Autores

DOI:

https://doi.org/10.14393/BJ-v40n0a2024-67086

Palavras-chave:

Controlled-Release Fertilizers, Nutritional Analysis, Plant Growth, Yield.

Resumo

Controlled-release fertilizers have been increasingly used. This study aimed to evaluate and adapt new technologies applied via soil for sustainable coffee production, in order to generate information that contribute to the technical innovation of the crop for the Vale do Ribeira region. The experiment was set at UNESP, in Registro – SP. The experimental design was in randomized blocks. The experiment consisted of eight treatments with four replications, with plots of six plants. Four doses (200, 300, 400 and 500 kg ha-1) of a mixed fertilizer 20-05-20 were used, with controlled release in six months, intended for coffee trees in formation and production, compared to the dose of 500 kg ha-1 of the conventional mixed fertilizer 20-05-20, ammonium sulfate and calcium nitrate with boron, in addition to a control treatment, which did not receive NPK fertilization. The cultivar used was ‘Obatã IAC 1669’ in 3.0 x 0.6 m spacing. The following characteristics were evaluated: number of plagiotropic branches, number of nodes of plagiotropic branches, stem diameter, plant height and yield, in two harvest periods, besides the surface chemical characteristic of the soil. Increasing the dose of the slow-release fertilizer leads to greater plant growth; the coffee plant presents a highly responsive behavior to the increase in fertilizer doses in relation to nitrogen, and the use of the slow-release fertilizer Agroblen (20-05-20) 100% and ammonium sulfate + SS + KCl allows greater yield.

Downloads

Não há dados estatísticos.

Referências

AGUIAR, E.T.A., et al. Instruções agrícolas para as principais culturas econômicas. Boletim 200. 7° Ed. Instituto agronômico (IAC), Campinas, SP, 2014.

ALVES, P.F., et al. Eficiência do fertilizante nitrogenado de liberação controlada nas características agronômicas e produção de sementes do quiabeiro. Revista Brasileira de Agropecuária Sustentável. 2018, 8(2), 83-89.

ALMEIDA, U.O., et al. Fertilizantes de liberação lenta na produção de mudas frutíferas. South American Journal of Basic Education, Technical and Technological. 2019, 6(1), 518-527.

ABRANCHES, J.L., SORATTO, R.P. and PERDONÁ, M.J. Ureia revestida e o crescimento do cafeeiro Arábica. Periódico Eletrônico Fórum Ambiental da Alta Paulista. 2018, 14(3), 9p.

CAIRES, E.F. and MILLA, R. Adubação nitrogenada em cobertura para o cultivo de milho com alto potencial produtivo em sistema de plantio direto de longa duração. Bragantia. 2016, 75, 87-95. https://doi.org/10.1590/1678-4499.160

CAVALINI, P.F., et al. Resposta da soja à época de aplicação de potássio em cobertura. Arquivos de Ciência Veterinárias e Zoologia da UNOPAR. 2018. 21(1), 23-28.

CHAGAS, W.F.T., et al. Ammonia volatilization from blends with stabilized and controlled-released urea in the coffee system. Ciência e Agrotecnologia. 2016, 40(5), 497-509. https://doi.org/10.1590/1413-70542016405008916

CHARLO, H.C.O., et al. Doses e modos de aplicação de ureia revestida com polímero no cultivo de alface americana. Nativa, Sinop. 2020, 8(4), 579-584. https://doi.org/10.31413/nativa.v8i4.10649

COSTA, J.G.J., et al. Crescimento e trocas gasosas em milheto sob diferentes doses e fontes de nitrogênio. Research, Society and Development. 2020, 9(7), e8209749. https://doi.org/10.33448/rsd-v9i7.49889

DAMIAN, J.M., et al. Doses de osmocote plus® na produção de mudas de Sarandi: Atributos morfológicos e índice de clorofila. Revista Agrarian. 2016, 9(33), 241-247.

DIAS, K.G., et al. Coffee yield and phosphate nutrition provided to plants by various phosphorus sources and levels. Revista Ciência e Agrotecnologia. 2015, 39(2), 110-120. https://doi.org/10.1590/S1413-70542015000200002

DUTRA, T.R., et al. Fertilizante de liberação lenta no crescimento e qualidade de mudas de canafístula (Peltophorum dubium (Spreng.) Taub.). Revista Floresta. 2016, 46(4), p. 491-498.

http://dx.doi.org/10.5380/rf.v46i4.44570

EIDT, J.S. and UDRY, C. Sistemas Agrícolas tradicionais no Brasil. EMBRAPA. 2019, 3.

Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). Global Perspectives Studies. Food and agriculture projections to 2050. 2018a. Available from: http://www.fao.org/global-perspectives-studies/food-agriculture-projections-to-2050/en/

FERREIRA, D.F. Sisvar: a computer statistical analysis system. Ciência e Agrotecnologia. 2011, 35,1039–1042, 2011. https://doi.org/10.1590/S1413-70542011000600001

FONSECA, A.S., et al. Variabilidade espacial do Índice DRIS do Nitrogênio, Fósforo e Potássio na cultura do cafeeiro Conilon. In: FERREIRA, A. et al. (Eds.). Tópicos especiais em produção vegetal VI. CAUFES ed. Alegre. 2016, 447–455.

GARCIA, J.C., et al. Fontes de adubação potássica na lixiviação de potássio em neossolo quartzarênico. Revista Eletrônica Thesis. 2015. 24, 76-89.

GUELFI, D. Fertilizantes nitrogenados estabilizados, de liberação lenta ou controlada. Informações Agronômicas. 2017, 157, 1-14.

JAEGGI, M.E.P.C., et al. Desempenho do café conillon consorciado com adubos verdes em áreas de transição agroecológica. Revista Ifes Ciência. 2020, 6(3), 171-182. https://doi.org/10.36524/ric.v6i3.863

KOPPEN, W. Climatologia: com um studio de los climas de la tierra. Fondo de Cultura Econômica. Buenos Aires, 1948.

LIMA, L.C., et al. Crescimento e produtividade do cafeeiro irrigado em função de diferentes fontes de nitrogênio. Coffea Science. 2016, 11(1), 97-107.

Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA). Sumário executivo – Café: 2020. Brasília: MAPA, 12 p. Available from: https://www.abic.com.br/wp-content/uploads/2018/04/2020.03.SumarioCafe.pdf

MEGEGATTI, R.D., et al. Fertilizante de liberação lenta no desenvolvimento inicial de Aspidosperma parvifolium A. DC. Scientia Agraria Paranaensis. 2017, 16(1), p. 45-49, 2017. https://doi.org/10.18188/1983-1471/sap.v16n1p45-49

MOURA, A. Manejo da fertirrigação em fruticultura, teoria e prática. In: Fruticultura tropical: diversificação e consolidação. ZUCOLOTO, M. et al. 2015, 93-112.

NAVROSKI, M.C., et al. Redução da adubação e melhoria das características do substrato com o uso de hydrogel na produção de mudas de Eucalyptus dunnii maiden. Ciência Florestal. 2016, 26 (4), 1155-1165.

PARTELLI, F.L., et al. Dry matter and macronutrient accumulation in fruits of conilon coffee with different ripening cycles. Revista Brasileira de Ciência do Solo. 2014, 38(1), 214-222 https://doi.org/10.1590/S0100-06832014000100021

PINTO, V.M., LIER, Q.J. and DOURADO-NETO, D. Uso excessivo de nitrogênio gera perda monetária para cafeicultores do cerrado baiano. Coffee Science. 2017, 12(2), 176-186.

PÔRTO, M.L.A., et al. Sources and doses on Japanese cucumber yield and nitrate accumulation in fruits in greenhouse. Journal of Agricultural Science. 2018, 10(10), 468-475. https://doi.org/10.5539/jas.v10n10p468

QUEIROZ, A.S.B., SÁGIO, S.A. and JÚNIOR, T. T. Doses de fósforo no desenvolvimento da cultura soja na região central do Tocantins. Revista Agri-Environmental Sciences. 2020, 6, e020005. https://doi.org/10.36725/agries.v6i0.1995

ROSOLEM, C.A., et al. Dinâmica do potássio no sistema solo-planta. In: Tópicos em ciências do solo, XX ed. Viçosa: Sociedade Brasileira de Ciências do Solo. 2019, 728.

SANTOS P.L.F. and CASTILHO R.M.M. Relação entre teor de clorofila e nitrogênio foliar em grama esmeralda cultivada em substratos. Revista Tecnologia & Ciência Agropecuária. 2015. 9, 51-54.

SILVA, J., et al. Desenvolvimento de plantas de soja submetidas a diferentes doses de fósforo aplicadas ao solo. Revista da Jornada da Pós Graduação e Pesquisa. 2018, 15(15), 1067– 1076.

SILVA, P.C.R., et al. Slow release fertilizers or fertigation for sugarcane and passion fruit seedlings? Agronomic performance and costs. Journal of Soil Science and Plant Nutrition. 2020, 20, 2175-2181. https://doi.org/10.1007/s42729-020-00285-z

SILVA, M.R.R., et al. Efeito de diferentes compostos na produção de mudas de mamoeiro. Revista Nucleus. 2016, 13(1), 63-70. https://doi.org/10.3738/1982.2278.1044

SILVA, G.C.C., et al. Crescimento, produtividade e nitrato em frutos de pepino submetidos a fontes de adubos nitrogenados. Revista Brasileira de Ciências Agrárias. 2017, 12(2), 179-184. https://doi.org/10.5039/agraria.v12i2a5441

SOUZA, J.A., et al. Nitrogen dynamics in a Latosol cultivated with coffee. Revista Brasileira de Engenharia Agrícola e Ambiental. 2018, 22(6), 390-395, 2018. https://doi.org/10.1590/1807-1929/agriambi.v22n6p390-395.

VASU, D., et al. Assessment of spatial variability of soil properties using geospatial techniques for farm level nutrient management. Soil & Tillage Research, 2017, 169, 25–34. https://doi.org/10.1016/j.still.2017.01.006

VALADARES, S.V., et al. Yield gains of coffe plants from prhosphorus fertilizantion may not be generalized for night density planting. Revista Brasileira de Ciência do Solo, 2014, 38(3), 905-911. https://doi.org/10.1590/S0100-06832014000300022

ZORB, C.; SENBAYRAM, M. and PEITER, E. Potassium in agriculture – Status and perspectives. Journal of Plant Physiology, 2014, 171(9), 656-669.

Downloads

Publicado

2024-01-31

Como Citar

CARVALHO , A.M. de, GODOY, L.J.G. de, SILVEIRA, A.M., GONZE, F. de B. e DE FREITAS, A.F., 2024. Increased efficiency fertilizers in arabica coffee growth in Vale do Ribeira, SP. Bioscience Journal [online], vol. 40, pp. e40004. [Accessed21 novembro 2024]. DOI 10.14393/BJ-v40n0a2024-67086. Available from: https://seer.ufu.br/index.php/biosciencejournal/article/view/67086.

Edição

Seção

Ciências Agrárias